Svjetska meteorološka organizacija otvara ured u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2021. u 12:27
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

To je velik značaj za Hrvatsku jer nijedna zemlja jugoistočne Europe nema ured WMO-a niti je sličan otvoren godinama.

Uspostavu ureda za projekte Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u Hrvatskoj jednoglasno su u četvrtak pohvalili u Saboru i vladajući i oporba istaknuvši kako je to potvrda dugogodišnjega kvalitetnog rada Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ured za projekte WMO-a bit će u prostorijama DHMZ-a u Zagrebu, imat će jednog zaposlenika, a sredstva za rad tog ureda osigurana su u proračunu u iznosu od 340 tisuća kuna godišnje.

To je velik značaj za Hrvatsku jer nijedna zemlja jugoistočne Europe nema ured WMO-a niti je sličan otvoren godinama. Ured će koordinirati projektima za cijelu jugoistočnu Europu vrijedim milijarde kuna, istaknuo je Marko Pavić (HDZ) u raspravi o potvrđivanju sporazuma o otvaranju ureda za projekte WMO-a.

DHMZ ima više desetljeća dugu tradiciju i najbolja je institucija te vrste u ovom dijelu Europe, a otvaranje ureda WMO-a potvrda je dugogodišnjega kvalitetnog rada i međunarodno priznanje, istaknuo je Domagoj Prica (SDP).

Rad DHMZ-a pohvalio je i Davor Dretar (DP) i čestitao na sklopljenom ugovoru.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da se od uspostave ureda očekuje znatna društveno-ekonomska korist, jačanje Hrvatske kao centra izvrsnosti za meteorologiju i hidrologiju u jugoistočnoj Europi te jačanje otpornosti na prirodne nepogode u uvjetima globalnih klimatskih promjena.

Sklapanjem sporazuma o uspostavi ureda olakšat će se provedba projekata WMO-a u jugoistočnoj Europi u nadolazećem razdoblju, dodao je Horvat.

Najavio je također projekt izgradnje kampusa na Borongaju u Zagrebu u koji s planira smjestiti DHMZ budući da je zgrada na Griču oštećena u potresu.

Projektna dokumentacija je pripremljena, kampus će se sastojati od tri zgrade u koje će biti smještena sva infrastruktura DHMZ-a, a moguće i Centar za klimu, odnosno fakultetska nastava, rekao je Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close