Reflektiraju investicije: Njihove usluge u Zagrebu koriste Google i Booking, a vani Infobip

Autor: Bernard Ivezić , 19. studeni 2019. u 15:20
Leonardo Zovko, regionalni menadžer IWG-a/Marin Tironi/PIXSELL

U jeku kritika na račun WeWorka, njegov najveći konkurent IWG preuzeo vodeću poziciju u Hrvatskoj.

Švicarska grupa IWG u Zagrebu je na 4300 kvadrata otvorila coworking prostor Spaces Matrix. S novom investicijom odmah je potukla dva rekorda u brzorastućoj industriji iznajmljivanja fleksibilnih ureda u Hrvatskoj. Spaces Matrix je po kvadraturi iskočio kao najveći domaći privatni coworking prostor. Gotovo je dvostruko veći od bivšeg lidera, HUB385, od lani u vlasništvu berlinskog Rent24. Usto, IWG je s novom investicijom postao ukupno najveći iznajmljivač fleksibilnih ureda u Hrvatskoj.

S oko tisuću kvadrata više pretekao je čak i zagrebački ZICER, koji je u vlasništvu Grada Zagreba. IWG, naime, na domaćem tržištu od 2011. poslovne prostore nudi i pod tržišnim imenom Regus te s novim konceptom, Spacesom, u ponudi ima više od 8000 kvadrata. Nova investicija zanimljiva je i zbog IWG-ovog najvećeg konkurenta, američkog startupa jednoroga WeWorka, a koji je sad na vrlo lošem glasu. WeWork je morao promijeniti ime u The We Company i odgoditi IPO, jer mu je tržišna vrijednost potonula s 47 na 8 milijardi dolara.

Leonardo Zovko, regionalni menadžer IWG-a kaže da ne želi o WeWorku kao tvrtki. "Ali rasprava koju je time pokrenuta dovela je cijelu industriju u žarište javnosti, što je dobro, jer ovo je vrlo perspektivna industrija ako se slijedi dobra praksa", kaže Zovko. Leonardo Zovko navodi da se unazad godinu dana osjeti snažan rast coworkinga na globalnom tržištu. Ističe da taj segment raste 30 posto više od konvencionalnog najma i da IWG očekuje da će do 2030. coworking postati jedan od stupova svih industrija povezanih s uredskim prostorima.

Procjena je da će se više od četvrtine ureda, 25 do 30 posto,  iznajmljivati po modelu fleksibilnog najma. "U Hrvatskoj je potencijal rasta još veći, jer se kreće od još nižih brojki dok su igrači i potrebe uglavnom slične", kaže Zovko. Prema procjeni Fortunea, za razliku od WeWorka, IWG ima solidne temelje. Švicarska IWG grupa globalno upravlja s četvrtinom više kvadrata, u prosjeku ima 20 posto veći kapacitet uredskih kvadrata koje može naplatiti, ima za milijardu dolara veći prihod (2,8 milijardi dolara) i ima neto dobit od 171 milijuna dolara. WeWorkov pad pak uzrokovan je gubitkom od 1,6 milijardi dolara. IWG-u je stoga unazad godine dana dionica ojačala 60 posto na 403 funte.

Visoka popunjenost
Regionalni menadžer IWG-a za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, Leonardo Zovko, kaže da im u Hrvatskoj poslovanje solidno raste. "Dan nakon otvorenja Spaces Matrixa već smo popunjeni 7 posto, odnosno imamo 12 popunjenih ureda. S obzirom na broj upita vjerujem da ćemo brzo doseći vrlo visok stupanj popunjenosti", kaže Zovko.

Navodi da je slično bilo s Regusom, koji je prvo otvoren u Radničkoj ulici u Zagrebu, a zatim i u Savskoj, u zgradi bivšeg sjedišta HT-a, i čija je popunjenost sada 91 posto. Dodaje da bi se želio proširiti na Osijek, Rijeku i Split. "Međutim, u tim gradovima nema dovoljno kvalitetnih poslovnih nekretnina koje možemo zakupiti", kaže Zovko. Navodi da je IWG u regiji još prisutan u Sloveniji i Srbiji. U Sloveniji ima Regus od tisuću kvadrata i sad gradi prvi Spaces koji će biti na 2600 kvadrata.

Najviše pak kvadrata, njih 10.000, imat će kad dovrše i petu lokaciju u Srbiji. "U Srbiju su unazad nekoliko godina mnoge velike međunarodne kompanije preselile regionalna sjedišta te tamo trenutačno ide više investicija nego u Hrvatsku što i nama diktira razvoj", pojašnjava Zovko. Dodaje da su im na globalnoj razini stanari Google, Uber i Expedia. "U Hrvatskoj među stanarima IWG ima Google i Booking te hrvatske softverske tvrtke poput Digicona. U inozemstvu naše usluge koristi i Infobip", kaže Zovko.

Očekivanja najvećih
Kao glavni razlog rasta segmenta navodi fleksibilnost. No, kao što su nedavno ukazali Amazon i Google, postoje još neki zahtjevi. Zovko navodi da Spaces ima optički link kapaciteta 500/500 Mbps, profesionalan WiFi, lounge prostor, zatvoreni parking za bicikle, tuševe i druge pogodnosti. "Amazon i Google će ubuduće tražiti da prostori budu carbon neutral i energetski efikasni. Naši prostori su već energetski vrlo efikasni, a stalno unapređujemo i ostatak ponude", zaključuje Zovko.

Komentirajte prvi

New Report

Close