Svibanj podbacio zbog praznika i kiše

Autor: Marija Crnjak , 11. srpanj 2019. u 13:17
Ni Dalmacija nije bila pošteđena kiše, Foto: I. Č./PIXSELL

U petom mjesecu zabilježeno je 14 posto manje noćenja.

Sukladno obećanju, iz Hrvatske turističke zajednice u srijedu su objavili turističku statistiku za svibanj, koja je još jednom pokazala ovisnost turističkog prometa na Jadranu o lijepom vremenu. Naime, najviše zbog kišnog i hladnog vremena, ovog svibnja je u Hrvatskoj bilo 14 posto manje noćenja, a najveći teret podnijeli su kampovi koji su imali 38 posto manje noćenja nego prošlog svibnja. Prema podacima sustava eVisitor, u petom mjesecu zabilježeno je 1,6 milijuna dolazaka, što je minus od gotovo 6 posto, te 5,6 milijuna noćenja, što je gotovo 14 posto manje noćenja nego u svibnju 2018.

Osim lošeg vremena, slabiji svibanj rezultat je rasporeda praznika, s obzirom na to da je blagdan Tijelovo bio u lipnju.

“Nakon odličnog travnja, tijekom svibnja došlo je do određenog usporavanja turističkog prometa. Takav je rezultat bio najavljen i očekivan zbog rasporeda praznika, a turističkom rezultatu nisu pogodovale niti izrazito nepovoljne vremenske prilike, s rekordnim količinama oborina, što se prvenstveno osjetilo u kampovima. Hoteli su ipak iskazali relativno stabilnu razinu prometa”, ističu u HTZ-u. Naime, hoteli su ovog svibnja jedini segment koji je za 3 posto povećao broj dolazaka. Svibanjski promet i dalje čini oko 5% ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj, dok na predsezonu (prvih 5 mjeseci) otpada oko 10 posto noćenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close