Svi vjerovnici na ročištu rekli ‘da’ ulasku PBZ CO-a

Autor: Suzana Varošanec , 17. srpanj 2019. u 13:23
Mirovinac kani uložiti i 113 milijuna kuna u obnovu turističkih i ugostiteljskih kapaciteta

Plan je podnio stečajni upravitelj Ivo Bučan, a njegovo prihvaćanje otvara put za djelomično namirenje vjerovnika i preuzimanje.

Na Trgovačkom sudu u Splitu u tijeku je finale akcije spašavanja hotelske kuće Modra špilja iz Komiže u kojem se pokazuje da će nakon plebiscitarne podrške vjerovnika stečajnom planu, a po novome i njegove sudske potvrde biti potrebne dvije "operacije" da bi se tvrtku  dokapitaliziralo.

Plan je podnio stečajni upravitelj Ivo Bučan, a njegovo prihvaćanje otvara put za djelomično namirenje vjerovnika i preuzimanje dužnika od strane izabranog ponuditelja PBZ Croatia osiguranja. Novu perspektivu kroz nastavak poslovanja osigurat će financijsko i vlasničko restrukturiranje te svježa financijskoj "injekcija", pa i imovina tvrtke procijenjena na oko 45,5 mil. kuna ostaje u njezinom vlasništvu u cilju nastavka poslovanja. 

Dva dioničara
Za pozitivan rasplet, inače u petoj godini stečaja, zasluge idu vjerovnicima: od 55 vjerovnika koji ukupno potražuju 93,44 mil. kn, glasovanju se odazvalo 46. A svi koji su nazočili na sudskom ročištu održanom proteklog tjedna glasali su za plan. Njihove tražbine premašuju 93,2 mil. kuna, pa tek oko 232 tisuće kuna čine tražbine izgleda nezainteresiranih vjerovnika. Planom se predviđa proširenje vlasničke strukture s dva nova dioničara.

To su RH (temeljem unesenih tražbina) i navedenog mirovinca (temeljem ulaganja) čiji će udjel premašiti 90%, što je i bio njegov uvjet. Tako će preuzeti 91,62% tvrtke. No, PBZ CO se obvezao uložiti 29,9 milijuna kuna u povećanje temeljnog kapitala, što će poslužiti za namirenje dijela tražbina vjerovnika, kao i na ulaganja u visini 113 mil. kn u obnovu turističkih i ugostiteljskih kapaciteta tvrtke.  

Namirenje radnika
Tako radnike i Agenciju za osiguranje radničkih tražbina u slučaju stečaja poslodavca uskoro čeka namirenje u iznosu od ukupno oko tri milijuna kuna, a blizu milijun kuna predviđena je isplata vjerovnika drugog višeg isplatnog reda. Ukupno ih je 20, od kojih najviše potražuje Croatia osiguranje. Na račun države, koja se odrekla razlučnog prava, kao velikog vjerovnika iz obje skupine, konkretnije Ministarstva financija, trebala bi stići uplata 25,8 mil. kuna. Usto, radi potpunog namirenja stječu i nove dionice u nominalnom iznosu od 63,47 mil. kn, s nominalnim od 300 kn po dionici.

Riječ je o 211.570 komada, koje čekaju dva zahvata. Prva je odluka o povećanju temeljnog kapitala kroz unos tražbine, pa će narasti na iznos od 81,97 mil. kn, dok će odlukom o njegovom pojednostavljenom smanjenju nominala se strmoglaviti na 10 kn. U toj međufazi temeljni kapital iznosit će svega 2,7 mil. kn, no povećanje slijedi uz istovremeno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i to kroz navedenu dokapitalizaciju PBZ CO-a, na iznos od 32,6 milijuna kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close