Svi na Jadran: Ovog ljeta na godišnji misli ići 68% Hrvata, više nego lani

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2021. u 14:52
Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Glavni razlozi velikog pada u segmentu putovanja tijekom pandemije su bile epidemiološke mjere, strah zbog zaraze koronavirusom te financijska neizvjesnost.

Ove godine 68 posto građana Hrvatske planira putovanje tijekom ljetnog godišnjeg odmora, osjetno više nego prošle godine kada ih je 54 posto planiralo ljetovanje, pokazuju rezultati istraživanja MasterIndex objavljeni u utorak. Istraživanje je za kompaniju Mastercard u svibnju provela agencija Improve na uzorku od 1043 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina. Ukupno 68 posto sudionika istraživanja planira provesti ljetni godišnji odmor u Hrvatskoj, pri čemu je njih 39% izjavilo da će ove godine sigurno otići na ljetovanje, što je skok od 16% u odnosu na godinu ranije, dok 29% planira putovanje, ali još nisu sasvim sigurni, pokazalo je ovogodišnje istraživanje.

Glavni razlozi velikog pada u segmentu putovanja tijekom pandemije su bile epidemiološke mjere, strah zbog zaraze koronavirusom te financijska neizvjesnost. No, to se mijenja, sve veći postotak procijepljenosti stanovništva doveo je do pada broja zaraženih i do optimističnije financijske perspektive, pa se sve više ljudi odlučuje na godišnji, navodi se u priopćenju. Istraživanje je pokazalo i da ljetni godišnji ove godine planiraju primarno (78%) visokoobrazovani, oni s višim primanjima te oni iz Zagreba ili sjeverne Hrvatske. U pogledu putovanja, 51% ispitanik nema bojazni zbog koronavirusa.

Kod ispitanika kod kojih postoji određena zabrinutost, glavni strah je mogućnost zaraze virusom. Osim toga, boje se odlučivanja o putovanju zbog dvotjedne karantene, dok je 11% zabrinuto da se neće moći vratiti kući na vrijeme. U pogledu sigurnijeg putovanja, 22% ispitanih opredijelilo se za zabranu ukrcaja putnicima koji nisu prošli zdravstveno testiranje. Sudionici istraživanja koji ove godine neće na ljetovanje u 28% slučajeva kao glavni razlog navode financijsku neizvjesnost, 21% ih je reklo da je odustalo zbog posla, a 20% kao glavni razlog neodlaska na more navodi zabrinutost zbog zdravstvene situacije. Polovica ispitanih izjasnilo se za boravak u privatnom smještaju tijekom ljetovanja. Slijedi 37% onih koji planiraju boravak u svojoj vikendici, kod obitelji ili prijatelja, a ta opcija smještaja najraširenija je kod ispitanika iz Zagreba (46%). U hotelima planira odsjesti tek 17% ispitanih. Cijena smještaja ove godine igra puno veću ulogu u odabiru destinacije putovanja nego lani – omjer cijene i kvalitete presudan je kod 64% ljudi, a troškovi smještaja najvažniji su faktor izbora destinacije za 62% njih.

Komentirajte prvi

New Report

Close