Šveđani nam nude suradnju i poslove… Ali ako kupimo njihove avione

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2012. u 08:56
PXL

Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade.

Zadnja ponuda švedske državne tvrtke FXM, ovlaštene za izvoz vojne tehnologije, u kojoj nudi osvježene uvjete Hrvatskoj za nabavu švedskih borbenih zrakoplova gripen, bit će predana MORH-u 10. listopada, piše Večernji list.

Tako se priča sa Šveđanima približava kraju, a čekaju već pet godina da se RH odluči koji će borbeni lovac izabrati kao zamjenu starim MiG-ovima 21. U srpnju ove godine od njih je stigla ponuda za koju su svi rekli da ju je lakše prihvatiti nego odbiti. A nova će ponuda, tri mjeseca poslije, navodno biti još uvjerljivija,  ali i konačna. I prethodne ponude uključivale su offset poslove, kao što je gradnja posebnih opskrbnih brodova (u Uljaniku), no sada se najavljuje da bi u ponudi švedske države bila uključena čak i kupnja jednog hrvatskog brodogradilišta. Šveđanima nije promaklo da iz Bruxellesa stižu kritike hrvatskoj Vladi jer nije završila privatizaciju državnih brodogradilišta. Čak se spominje i opasnost da zbog toga dođe i do odgode prijama, određenog za 1. srpnja 2013. Iz neslužbenih izvora Večernji saznaje da bi kupac  u tom brodogradilištu proizvodio brodova u vrijednosti od 100 milijuna američkih dolara godišnje. Premda su riječki mediji odmah zaključili da se radi o mogućoj kupnji brodogradilišta 3. maj, dolaze informacije da nije nužno riječ o tom brodogradilištu.

Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100% vrijednosti ugovorene cijene gripena. Nakon što bude predana i zadnja ponuda, analizirat će je povjerenstvo, a Vijeće za obranu tada će donijeti odluku idu li stari MiG-ovi u još jedan remont ili će se Hrvatska odlučiti za gospodarsku suradnju i nabavu suvremenih lovaca.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ima jedan jako zanimljiv dio teksta u Novom listu koji baš nije prenesen:
Uz grace period nakon nekoliko godina korištenja i plaćanja u ratama, navodno će u paketu biti ponuđena i dodatna suradnja s »Đurom Đakovićem«, vjerojatno zajedničko sklapanje ili nadograđivanje borbenih vozila

New Report

Close