Šveđani: Kad kupite Gripen, slobodni ste odlučiti o svojim savezništvima

Autor: Darko Bičak , 27. listopad 2020. u 22:00
Zrakoplov JAS-39 Gripen nadmeće se u natječaju za novi hrvatski borbeni lovac

Radi se o zrakoplovu koji je dizajniran po standardima NATO saveza, a istodobno pruža savršeni balans nezavisnosti i savezništva.

Možda bi bilo pretenciozno reći da je JAS-39 Gripen apsolutno najbolji borbeni zrakoplov na svijetu, no sigurno je najbolji izbor za manje zemlje kakve su Hrvatska i Švedska, rečeno je na prezentaciji toga švedskog aviona koju su u utorak u Zagrebu održali predstavnici Saaba.

Tom prilikom je ponovljeno niz tehničkih detalja o tom lovcu, koji su manje ili više javnosti već poznati iz prijašnjeg natječaja za nabavku novoga hrvatskog zrakoplova.

Kako je pojasnio Stefen Engström, nekadašnji pilot Kraljevskih švedskih zračnih snaga, a sadašnji direktor Gripen operacija u sklopu korporacije Saab, radi se o zrakoplovu koji je dizajniran po standardima NATO saveza, a istodobno pruža savršeni balans nezavisnosti i savezništva.

“Gripen štiti stanovnike neke zemlje, ali također i razumije potrebu zaštite slobode djelovanja i kontroliranja vlastite budućnosti. Kada ga kupite, slobodni ste odlučiti o vlastitim savezništvima i djelovanjima.

Osim švedskih komponenti, Gripen ima značajan udio i onih iz EU i SAD-a, čime stvara jedinstveni i uravnoteženi odnos prema dva vodeća ekonomska tržišta”, kazao je Engström. Kao Gripenove glavne prednosti se ističu njegova jednostavnost i niska cijena uporabe.

Konkretno, kažu u Saabu, njegova zemaljska posada broji 1-5 ljudi, a za polijetanje i slijetanje mu nisu nužne vojne baze nego može djelovati i s priručnih aerodroma ili čak i autocesta.

O konkretnoj financijskoj ponudi i ekonomskom paketu prigodom jučerašnjega predstavljanja zrakoplova nisu željeli govoriti jer se, naglašavaju, radi o pregovorima dviju vlada, a Saab je ovdje samo kao tehnički partner.

Komentirajte prvi

New Report

Close