Šveđani postali suvlasnici tvrtke Požgaj Flooring

Autor: Božica Babić , 17. veljača 2015. u 22:00
Zdravko Požgaj ne skriva zadovoljstvo transakcijom/Žarko Bašić/PIXSELL

Ulazak švedskog kapitala u ovdašnju industriju parketa, možda ohrabri još neke investitore na nova ulaganja u Hrvatsku.

Švedska Kährs Grupa, vodeći europski proizvođač parketa i otpornih podnih obloga, dokapitalizacijom je stekla suvlasnički udjel u tvrtki Požgaj Flooring, objavili su u utorak iz investicijskog fonda Nexus Private Equity Partneri.

Namjera švedske grupacije je, ističu, ne samo ojačati svoj lanac dobave najkvalitetnijeg parketa već i povećanje proizvodnje. S ovom transakcijom uspostavlja se operativno i vlasničko povezivanje tvrtke Požgaj Flooring, kao jednog od najznačajnijih domaćih proizvođača visoko kvalitetnih višeslojnih parketa, s Kährs Grupom koja ima dominantan položaj na najrazvijenijim tržištima zapadne Europe, Skandinavije i Rusije, ističu u fondu Nexus navodeći kako je preuzimanju uz kvalitetu hrvatskih parketa kumovala i činjenica da se proizvodne lokacije Požgaj Flooringa nalaze nadomak više tržišta na kojima posluje Kährs Grupa.

S ovim ulaganjem Kährs Grupa je stekla manjinski udjel, kažu u Nexusu, no ne žele otkriti vrijednost transakcije. Tek navode kako Šveđani planiraju investicije u proizvodne kapacitete i širenje poslovanja u Hrvatskoj. Osnivač i suvlasnik tvrtke Požgaj Flooring te član Nadzornog odbora matične Požgaj Grupe Zdravko Požgaj ne skriva zadovoljstvo radi najnovije transakcije koja, uvjeren je, svjedoči kvalitetu i golemi potencijal domaće drvoprerađivačke industrije. "Uključivanjem na najrazvijenija tržišta EU kroz partnerstvo na ovakav način imamo prigodu značajno povećati iskorištenje proizvodnih kapaciteta, investirati u nove tvornice te podići nivo zapošljavanja i stupanj iskorištenja domaćih resursa", ocjenjuje Požgaj.

Požgaj Grupa je do travnja 2014. poslovala kroz više tvrtki: Požgaj, DI Bohor, Drvo Vrhovine, Parketi Požgaj i Kupres. Krajem travnja 2014. Parketi Požgaj i Kupres su integrirani u novu tvrtku Požgaj Flooring što je matičnu kompaniju stajalo 16,4 milijuna kuna. Poslovni rezultati za 2014. još nisu javno objavljeni, za 2013. prihod tvrtke Parketi Požgaj iznosio je 73,4 milijuna kuna, Kupresa 23,7 milijuna. Više od 90 posto proizvedenih parketa plasiraju na inozemna tržišta.

Premda je vrijednost transakcije ostala nepoznata, ulazak švedskog kapitala u ovdašnju industriju parketa, možda ohrabri još neke investitore na nova ulaganja na hrvatskom tržištu gladnom investicija. Međutim, ova je vijest istodobno otkrila i podatak da je fond za gospodarsku suradnju Nexus FGS još 2012. realizirao ulaganje u Požgaj Grupu i postao njezin većinski vlasnik. No, u Nexusu su ostali poslovično škrti na podacima pa tako nisu otkrili ni iznos tog ulaganja. Kazali su tek kako su time omogućili restrukturiranje i daljnji razvoj poslovanja u što se, iznose, uklapa i ulazak Kährs Grupe u Požgaj Flooring.   

Tko je Kährs Grupa

Kährs u 70 zemalja 

Kährs Grupa vodeći je svjetski proizvođač parketa i otpornih podnih obloga koje plasira pod brandovima Kährs, Karelia i Upofloor. Grupa djeluje u 70 zemalja i drži vodeću poziciju na tržištima Švedske, Finske, Norveške i Rusije te značajan udjel i na tržištima Velike Britanije i Njemačke. Ostvaruje godišnji prihod veći od 2 milijarde kuna i zapošljavanje više od 1500 djelatnika.     

Komentirajte prvi

New Report

Close