Sve više mlađih je zaraženo: U nekim školama pola razreda ima koronavirus

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2021. u 11:02
Foto: Pixabay

Očito je da broj raste i ono što primjećujemo sada da se virus puno brže širi unutar razreda.

Rastu brojke novozaraženih koronavirusom, no ono što zabrinjava porast je mlađih oboljelih. Kakva je situacija s djecom, treba li ih cijepiti, očekuje li nas ponovno online nastava govorila je u emisiji HRT-a Studio 4 Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– Jučer je u Zagrebu bilo 427 novozaraženih. Brojke rastu, nalazimo se na uzlaznom kraku 4. vala. Epidemiolozi kažu kako nismo blizu vrhunca, to se vidi iz svakodnevnih brojki na povećanom broju testiranjima, a vidi se podatak i u školama u Zagrebu. Imamo porast zaražene djece, povratkom u školske klupe i zatvorene prostore bilježi se porast. U prvom tjednu smo imali 80 novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim, a u drugom tjednu 229 u osnovnim, a 203 u srednjim. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim.

Očito je da broj raste i ono što primjećujemo sada da se virus puno brže širi unutar razreda tako da imamo razreda da u dan-dva ima simptome i testovima potvrđen koronavirus kod 15 od 30 učenika. Delta soj se puno brže širi i tome svjedočimo, rekla je dr. Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar” o porastu oboljelih, posebno među mladima.

– Što se tiče cijepljenja pozivam ljude koji se nisu cijepili da cijepljenju pristupe. Cijepljenje nas možda neće zaštititi od infekcije, ali će nas definitivno zaštititi od težih oblika bolesti i smrti. Cijepljenje je apsolutno izlaz iz ove situacije. Što se tiče cijepljenja djece u Hrvatskoj cijepimo djecu iznad 12 godina sukladno preporukama regulatornih agencija i našeg HZJZ-a. Cijepe se djeca cjepivom proizvođača Pfizer i Moderna.

Komentirajte prvi

New Report

Close