Sve više liječnika i medicinskih sestara napušta Hrvatsku, otkrili su zašto odlaze

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2023. u 13:33
foto: unsplash

U posljednjih deset godina najviše je otišlo anesteziologa, psihijatara, radiologa, ginekologa, pedijatara..

U godini koja se bliži kraju najveći broj liječnika u posljednjih deset godina napustio je zemlju. U prosjeku imaju 36 godina, najčešće odlaze u Njemačku i to, uglavnom, zbog uvjeta rada.

U bolničkoj kuti britanske bolnice Fran Stjepan Naranđa radi točno godinu dana. ‘Stvarno sam i više nego zadovoljan. Kontinuirano štrajkamo, borimo se za bolje uvjete’, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje poboljšavaju li štrajkovi uvjete rada u Britaniji rekao je kako još uvijek čeka zemlju gdje će zdravstvo biti savršeno organizirano, ‘ali bolje mi je tu nego što je bilo u Hrvatskoj’. Fran Stjepan jedan je od 1188 liječnika koji su otišli iz Hrvatske u posljednjih deset godina. Prema Atlasu liječništva, najviše – njih 141 – otišlo ih je upravo 2023. godine.

‘Kada ih pitamo za razloge, rangiraju ih ovako: uvjeti rada, uređenost sustava, a na trećem mjestu je plaća‘, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Zbog tih razloga odlaze u prosjeku 36-godšinjaci, u 57 posto slučajeva je riječ o liječnicama s osam godina iskustva.

Najčešće odlaze u Njemačku. Manjak liječnika osjete i hrvatski pacijenti, a pogotovo je devastirana obiteljska medicina. ‘Samim time što nam nedostaje 400 liječnika na primarnoj razini, a bolnički liječnici odrade preko tri milijuna prekovremenih sati godišnje, dovoljno govori imamo li ili nemamo dovoljno liječnika. Dakle, nemamo ih dovoljno’, upozorio je Luetić.

Zamjeraju ministru Berošu

Obiteljski liječnici ministru zamjeraju jer se, kažu, više bavi administracijom nego zdravstvom, kritike mu stižu i zbog ugovora za specijalizacije koje nazivaju robovlasničkim. I zbog toga, kažu krovne liječničke udruge – liječnici odlaze.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je pak izjavio: ‘Djelomično se osjećam krivim, kao i za svako drugo zbivanje u hrvatskome zdravstvenom sustavu, ali niz je faktora koji utječu na taj odlazak. Treba istaknuti da se dio naših liječnika vratio. Po prosječnom broju liječnika na 100.000 stanovnika ne stojimo uopće loše u Europi’.

U posljednjih deset godina najviše je otišlo anesteziologa, psihijatara, radiologa, ginekologa, pedijatara.. No struka upozorava da je stanje još ozbiljnije kada su u pitanju medicinske sestre. Procjena je da ih nedostaje oko 4000.

Tanja Lupieri, predsjednica Udruge medicinskih sestara, objasnila je za Dnevnik Nove TV da ‘medicinske sestre čine 50 posto svih zdravstvenih djelatnika u sustavu i bitno nam je da ih imamo dovoljan broj jer to je velika opasnost za cijeli zdravstveni sustav i za funkcioniranje ako se ne počne proaktivno raditi na tome da se medicinske sestre što više zapošljavaju’. Iako je Hrvata sve manje, potrebe za medicinarima nikad nisu bile veće.

Komentirajte prvi

New Report

Close