Sve su češće prijevare kod besplatnih pregleda vida po optikama što može biti vrlo opasno

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2021. u 09:15
FOTO: Pixabay

Besplatan pregled skupo je koštao i odvjetnicu u društvu Potrošač.

Gotovo sve optičarske radnje u zemlji nude besplatne preglede vida. Na upit tko točno obavlja takve preglede, optičari ili oftalmolozi, na naš poziv- zaposlenici su se uglavnom smeli…

“Kod nas optičari ne rade ništa drugo nego samo pomoć pri odabiru okvira, stakala koja će se ugraditi i naravno, po recepturi koju propiše liječnik ili optometrist”, rekao je za RTL Siniša Cvrtila, oftalmolog u privatnoj optici.

“Optometrist može uzeti i odrediti pacijentu dioptriju, može odrediti kakve naočale treba imati, međutim ne smije staviti svoj potpis na taj recept prema sadašnjem zakonu u RH. Smije ga staviti samo specijalist oftalmolog”, objašnjava Ante Barišić, Hrvatska liječnička komora.

Što znači da je za svaki pregled vida najbolje otići oftalmologu. Besplatan pregled skupo je koštao i odvjetnicu u društvu Potrošač.

“Kao posljedicu toga sam imala čak neke vrtoglavice itd. I onda sam poslije slučajno došla do liječnika koji mi je pogledao vid i on mi je rekao – ali vama je dioptrija potpuno krivo očitana, vi nemate tu dioptriju”, rekla je Dijana Kladar, odvjetnica iz Udruge za zaštitu potrošača.

“Inženjeri optike su tehnička struka i oni nisu u zdravstvenom sustavu i oni nemaju pravo raditi s ljudima, znači oni su u konstantnom zakonskom prekršaju”, priča Tomislav Jukić, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva.

Reći da optičar može obaviti pregled vida umjesto oftalmologa, jednako je kao usporediti kozmetičara s dermatologom, kažu u komori.

“Zašto studirati onda šest godina, evo ja ću prvi onda svoju djecu, ako mogu raditi sve ono što i ja, ja ću ih uputiti da završe tu priručnu školu, da se ne moraju mučiti 12 godina školovanja, to stvarno nema smisla”, priča Jukić.

“I sad se moramo pitati tko tu zakazuje, po meni inspekcija. Imamo pre malo nadzora, ja bih rekla”, ističe Dijana Kladar, odvjetnica iz Udruge za zaštitu potrošača.

Važno je znati kako je samo oftalmolog specijaliziran za bolesti očiju i vida, te jedini stručnjak koji može dijagnosticirati bolesti oka i propisati primjereno liječenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close