‘Sve priče iz ruralnih prostora zaslužuju pažnju i prijateljstvo’

Autor: Marta Duić , 19. prosinac 2017. u 22:00
Neki od ovogodišnjih dobitnika vrijednih priznanja

Dodijeljeno je 8 zlatnih, 11 srebrnih i deset brončanih plaketa, te priznanja za životno djelo. Napredak u ponudi sve je veći.

Svečanom dodjelom nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, u zagrebačkom Hotelu Academia završeno je u utorak ocjenjivanje najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu.

Na natječaj je do kraja ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija.Kako tvrdi Dijana Katica, inicijatorica projekta i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova Selo, priča o ruralnom turizmu traje već 25 godina, a sama dodjela priznanja najboljima dvadeset.  "Posljednje dvije godine sve je više onih koji se bave ruralnim turizmom i tako predstavljaju naš turizam cijele godine. Na ruralnom prostoru Hrvatske koji čini čak 92 posto naše zemlje kreiraju se priče koje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju", poručila je Katica.

 

Cukor

Prije 30-ak godina za nas nije bilo razumijevanja, no zato su rezultati vidljivi sada.

Presuđuju nijanse
Najboljima je uručeno osam zlatnih, 11 srebrnih i deset brončanih plaketa kao i posebna priznanja u sedam kategorija – Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla. Predsjednik žirija Eduard Kušen poručio je kako su u ocjenjivanju presudile nijanse, a napredak u razvoju ove grane turizma je svake godine sve veći.

Ogromna perspektiva
"U Ministarstvu turizma uložili smo mnogo napora i pokušali uvažiti sve primjedbe s javne rasprave kako bismo i vlasnicima obiteljskih gospodarstava olakšali turizam. Prošlog tjedna donesen je novi zakon kojim su otvorena vrata novim subjektima za bavljenje turizmom, koji će se moći baviti robinzonskim turizmom i nuditi autohton doživljaj i time poticati dodatan razvoj ruralnog turizma", kazao  je Gari Cappelli, ministar turizma.

Dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo, Stjepanu Cukoru i Eduardu Kušenu, koji su dio svoje profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora. "Prije tridesetak godina kada smo krenuli, nije bilo razumijevanja, no zato su rezultati vidljivi sada. Ruralni turizam mora dokazati svoju ogromnu perspektivu u razvoju hrvatskog turizma u budućnosti", zaključio je Stjepan Cukor prilikom preuzimanja nagrade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close