Sve je više slučajeva dugotrajnog kašlja i u Hrvatskoj, liječnica objasnila što se događa

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 11:51
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Sve više slučajeva dugotrajnog kašlja koji je proteklih dana zabrinuo regiju pojavljuje se i u Hrvatskoj.

Sada se kašalj koji ne prolazi pojavio i među hrvatskim pacijentima. Iako HZJZ na upite portala N1info odgovara kako nema nikakvih saznanja ni dojava o kašlju koji se širi Hrvatskom, a ni o onome u našem susjedstvu i preporučuju da se za sva pitanja o kašlju treba obratiti pulmologu, u razgovoru sa specijalistom obiteljske medicine, dr. Anom Knap Vojković, dobili su potvrdu da zaista kašlju i brojni pacijenti u Hrvatskoj.

Uzrok je nepoznat, a dr. Knap Vojković kaže kako pretpostavlja da je riječ o virusnoj zarazi. Navodi i kako pacijenti kašlju tjednima, a ne pomažu im uobičajene terapije ni lijekovi koji potiču iskašljavanje. Zbog toga, kaže, pacijente liječi i antitusicima, lijekovima koji suzbijaju kašalj. Liječnica kaže kako ove lijekove mogu piti i odrasli i djeca, ali u manjim dozama i u obliku sirupa, i to isključivo, naglašava, prema uputama liječnika.

Dr. Knap Vojković kaže kako je kašalj vrlo vjerojatno posljedica nepoznatog respiratornog infekta te da uobičajeno počinje blagom grloboljom ili blagom temperaturom. Kako ti početni simptomi brzo prođu, većina ljudi na njih niti ne obraća pažnju, a kada nastupi kašalj, liječnici se suočavaju s pomalo neobičnim problemom. Dr. Knap Vojković kaže da je tada najveći problem uvjeriti pacijente da kašalj nije ništa ozbiljno pa tako mnogi, osobito stariji pacijenti, inzistiraju na opsežnim pretragama i kontrolama kako bi se uvjerili da kašalj nije simptom neke ozbiljne bolesti.

Na naše pitanje je li moguće da je kašalj povezan s koronavirusom, dr. Knap Vojković odgovara kako sve svoje pacijente testira na koronavirus i da zasad ne vidi poveznicu između te dvije stvari. Koronavirus, podsjeća ima karakteristične simptome poput visoke temperature praćene bolovima u kostima i mišićima, a ovaj kašalj nije praćen nikakvim sličnim tegobama.

Obratite pažnju!

Kako vidimo, ovaj kašalj zasad ne zabrinjava liječnike pretjerano, a HZJZ ni ne zna da se pojavio. Ipak, nije zgorega podsjetiti na uobičajene preporuke liječnika kada je u pitanju oporavak od zaraznih bolesti.

Ako vas kašalj iscrpljuje ili imate i neke druge simptome koji prate ovaj kašalj, odmarajte koliko god možete i pijte dovoljno tekućine.

Virusne infekcije ne liječe se antibioticima pa ih nemojte ni uzimati bez da se prethodno konzultirate s liječnicima. Uzimanje lijekova na svoju ruku može biti opasno i dovesti do različitih komplikacija bolesti.

Kad god možete, ostanite kod kuće i izbjegavajte kontakte s drugim ljudima, osobito ako se osjećate bolesno ili imate visoku temperaturu. Ako je moguće i ako ste u stanju, radite od kuće. Obavijestite ljude s kojima ste bili u kontaktu, a ako vam se stanje pogorša, obvezno se javite svom liječniku.

Imate li već dogovoren termin za pregled kod liječnika ili zubara, prije dolaska ih obavijestite o tome kakve simptome imate i provjerite postoji li potreba da termin otkažete ili prolongirate posjet ordinaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close