Sve je veći interes za solarnim panelima, evo i kome se najviše isplate i kada očekivati povrat investicije

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2022. u 09:06
Foto: Pixabay

Iz HEP ODS-a dodaju da unatoč velikom pritisku sve zahtjeve korisnika nastoje riješiti u najkraćem mogućem roku.

Sam proizvoditi struju za vlastite potrebe te energetska neovisnost u vrijeme divljanja cijena – cilj je sve većeg broja domaćinstava u Hrvatskoj. Energetska kriza, rat u Ukrajini i inflacija rezultirali su eksplozijom interesa za ugradnju solarnih elektrana na krovove kuća, piše Glas Istre.

Naglasimo da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani HEP ODS za područje Istarske županije izdao 522 posto više dokumenata “Obavijest o mogućnosti priključenja kućanstva s vlastitom proizvodnjom iz sunčanih elektrana na mrežu”. Kako navode u odgovoru – “takvo povećanje obima posla HEP ODS nije mogao planirati, a što je utjecalo na rokove rješavanja zaprimljenih zahtjeva za priključenje, odnosno prekoračenje zakonskog roka od 15 dana”.

Iz HEP ODS-a dodaju da unatoč velikom pritisku sve zahtjeve korisnika nastoje riješiti u najkraćem mogućem roku.

Uz malo strpljenja moguće je ipak doći do solarne elektrane na svome krovu. Kome se isplati postaviti fotonaponske panele za proizvodnju struje, koliko je potrebno vremena, novaca i koliko je dug očekivani povrat investicije? Odgovore na ova i slična pitanja potražili smo kod Dorijana Tomičića, čija tvrtka Tomido d.o.o. iz Pule ima 20-godišnje iskustvo s fotonaponskim sustavima.

“Investicija se isplati onim kućanstvima čiji su mjesečni računi za struju u prosjeku veći od 350 – 400 kuna, odnosno onima koji imaju potrošnju veću od 4.500 kilovatsati godišnje, kaže na početku Tomičić. Dodaje kako je povrat investicije od 8 do 10 godina, prema sadašnjoj cijeni struje. Porastom cijene, što se nažalost i očekuje, rok povrata se ubrzava”, pojašnjava Tomičić.

Koliku snagu instalirati, koliko panela postaviti na krov, to se proračunava prema stvarnoj potrošnji struje pojedinog potrošača.

Od početka listopada ukida se PDV na projekt, materijal, montažu, puštanje u rad, pa čak i naknada HEP-u, dakle sve što se odnosi na solarne elektrane. Drtuga je važna pogodnost da je otvoren natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za državne poticaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close