Sve izglednije da HEP preuzima Gradsku plinaru Zagreb

Autor: Marija Brnić , 04. ožujak 2022. u 06:45
ZG holding je pokrenuo dubinsko snimanje i procjene vrijednosti vlasničkih udjela Gradske plinare Zagreb/S. Midžor/PIXSELL

HEP-ova tvrtka HEP-Plin je, naime, prije tjedan dana objavila poziv kojim traži stručnu pomoć za provođenje dubinske analize poslovanja dvije tvrtke koje razmatra akvizirati.

Da je sve izglednije kako HEP priprema preuzimanje Gradske plinare Zagreb neizravno je potvrdio Zagrebački holding kratkom obavijesti putem Zagrebačke burze da je odlučio pokrenuti dubinsko snimanje i procjene vrijednosti vlasničkih udjela te svoje tvrtke.

HEP-ova tvrtka HEP-Plin je, naime, prije tjedan dana objavila poziv kojim traži stručnu pomoć za provođenje dubinske analize poslovanja dvije tvrtke koje razmatra akvizirati.

Iz HEP-a, međutim, nisu željeli otkriti i o kojim tvrtkama je riječ, tek su nam odgovorili kako “HEP kontinuirano promatra tržišno okruženje u svim poslovnim segmentima”, te da je “električna energija temeljna djelatnost grupacije, a poslovanje s plinom razvija kao komplementarnu djelatnost, ovisno o tržišnim okolnostima i poslovnim interesima”.

Iz objave Zg holdinga razvidno je da će potencijalni preuzimatelj steći 100-postotni udjel u Gradskoj plinari. O njezinu poslovanju u prošloj godini i prvim mjesecima ove nema dostupnih podataka, no špekulira se da su s nestabilnošću na plinskom tržištu i zbog loše organizacije u nabavi plina, zagrebačkoj plinari nastao gubitak od 350 milijuna kuna.

Prošle godine Gradska plinara je proširila svoje distribucijsko područje, pa je uz Zagreb i Bjelovar preuzela još 11 novih gradova u devet županija.

Prije eksplozije cijena plina to se činilo dobrom poslovnom politikom, kojom će dodatno ojačati poziciju tržišnog lidera na maloprodajnom tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj, na kojemu drži polovicu opskrbe, no preko noći dogodile su se ogromne promjene i Gradska plinara potonula u probleme, te je sada de facto zrela za stečaj.

Zg holding za daljnje odluke tražit će suglasnosti Gradske skupštine, a HEP-ov natječaj za partnera za due diligence traje do 17. ožujka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close