Svaki zrakoplov proizveden u idućih 20 godina imat će dijelove iz ove tvornice kraj Zagreba

Autor: Darko Bičak , 20. lipanj 2022. u 07:00
Otvorenju je prisustvovao i premijer Andrej Plenković /D. Višnjić/PIXSELL

Pored Zagreba otvorena tvornica Fischer Advanced Composite Componentsa.

U svijetu će u narednih 20 godina biti proizvedeno 40.000 novih zrakoplova, a u svakom od njih biti će i dijelovi iz nove tvornice austrijsko-kineske zrakoplovne i svemirske industrije Fischer Advanced Composite Components (FACC) koja je u petak otvorena u Jakovlju kod Zagreba.

Kako je pojasnio Robert Machtlinger, direktor FACC grupe, radi se o investiciji od 15 milijuna eura koja će značajno povećati značaj FACC-a na globalnom tržištu.

Predstavnici 42 nacije
“Kada smo krenuli prije 30-ak godina kao mala tvrtka u Austriji s 35 entuzijasta koji su počeli razvijati kompozitne materijale, sanjali smo da ćemo postati ovo što smo sada – korporacija s 3000 ljudi u 13 zemalja i lanjskim prihodom od pola miijarde eura.

Trenutno u Hrvatskoj imamo 170 zaposlenih stručnjaka za aviotehnologiju u ovoj tvornici, do kraja godine biti će ih 250, a u naredne tri godine više od 700. S ovom najnovijom, u svijetu imamo ukupno 15 tvornica u kojima rade 42 nacije što i na ovaj način pokazuje koliko smo multikuluralno okruženje koje djeluje globalno”, kazao je Machtlinger.

FACC trenutno u Hrvatskoj ima 170 zaposlenih stručnjaka za aviotehnologiju/D. Višnjić/PIXSELL

Dodao je da su njihovi kupci iz čitavog svijeta, a najviše tvrtke iz EU, Kine, Indije, SAD-a te Kanade. Tvrtka je prije korona krize, koja je snažno pogodila čitavi sektor avioindustrije, dosezala i 750 milijuna eura prihoda, a Machtlinger najavljuje da oni s ovom tvornicom u Jakovlju ne misle stati nego i dalje gledaju kako proširiti poslovanje i svoje operacije.

Premijer Andrej Plenković, koji je nazočio svečanom puštanju tvornice u FACC-a u rad, istaknuo je da se radi o primjeru kako bi svaka investicija u Hrvatskoj trebala izgledati.

“Prvi kontakti s FACC-om uspostavljeni su 2017., a u kratkom vremenu nakon toga su mnoge institucije, javne i privatne na svim stranama, donijele brojne odluke. Sada svjedočimo uspješnoj finalizaciji ovog projekta od 15 milijuna eura i 700 novih radnih mjesta”, kazao je Plenković.

Dodao je da je, u razgovoru s čelnicima FACC-a, saznao da su oni kao lokaciju za ovu tvornicu razmatrali 10-ak zemalja u srednjoj i istočnoj Europi, uglavnom članice EU-a, ali su u igri bile i Ukrajina te Srbija.

700

radnih mjesta otvorit će FACC u Hrvatskoj u iduće tri godine

“Njihova procjena da je Hrvatska najbolji kanditat, kako zbog sigurnosti, povezanosti, EU integracija te pouzdanog i sigurnog puta kojim idemo naprijed, sada se pokazala kao proročanska jer smo na pragu eurozone i Schengena, a o prometnoj infrastrukturi i regulativi te poticajima i da ne govorimo”, naveo je premijer Plenković.

Golemi potencijal
Nova tvornica FACC-a, kako ističu iz same tvrtke, projektirana je u bliskoj suradnji s Institutom Fraunhofer. Cilj je bio, navode, izgraditi tvornicu prema najsuvremenijim aspektima industrijske proizvodnje.

Mogućnost modularne dogradnje tvornice, uklopljene u postojeću konstrukciju, bila je temeljni preduvjet u dizajnu interijera. Tijekom službenog otvorenja tvornice u petak, najavljen je i idući korak njezina proširenja. U drugoj i trećoj fazi površina tvornice trostruko će se povećati, a taj će projekt započeti odmah.

Iz FACC-a ističu da je prostor za razvoj avio i svemirske industrije golem i za sada iskorišten samo djelomično. To potkrepljuju podatkom da trenutno na svijetu živi gotovo osam milijardi ljudi, a do 2050. godine globalno stanovništvo povećat će se na 10 milijardi.

Prema sadašnjim procjenama čak 80 posto svjetske populacije nikad nije letjelo zrakoplovom te je jasno da će se u narednom razdoblju to promijeniti te će doći do velike potražnje za zrakoplovnom tehnologijom, posebice u jugoistočnoj Aziji gdje je rast avio putnika već sada najizraženiji.

Robert Machtlinger, direktor FACC grupe/D. Višnjić/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close