Svaki peti radnik na gradilištu u Hrvatskoj je stranac, najčešće dolaze iz ovih pet država

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2021. u 08:46
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Peto mjesto obično je bilo rezervirano za radnike iz Albanije ili ponekad za radnike iz Ukrajine. No, ove godine na tom petom mjestu, prema broju izdanih radnih dozvola su radnici iz puno udaljenijeg područja.

Radnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije godinama su, i to uglavnom tim redom, bili najbrojniji kad je u pitanju zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj, a peto mjesto obično je bilo rezervirano za radnike iz Albanije ili ponekad za radnike iz Ukrajine. No, ove godine na tom petom mjestu, prema broju izdanih radnih dozvola, su – Nepalci.

Prema podacima koje je Novi List dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u ovoj godini do 1. rujna izdano je 2.388 dozvola za rad i boravak za državljane Nepala. Odnosno, svaki je 22. stranac bio iz  Nepala. U 2019. je godini bilo ukupno 480 Nepalaca – brojka se gotovo upeterostručila. Brojke su usporedive jer je do početka rujna ove godine MUP izdao gotovo isti broj dozvola za rad i boravak državljanima trećih zemlja kao i te 2019. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close