‘Svaki 3. deblokirani opet u blokadi, topi se optimizam’

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2019. u 22:00
Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix analizirala je navike plaćanja na našem tržištu

Vjeru u poboljšanje lani je imalo 20% tvrtki, sada svega osam posto.

Rokovi plaćanja dodatno su skraćeni, ali se i dalje kasni s plaćanjem svakog petog računa. Građani i firme podmiruju 81 posto svojih dugovanja, što predstavlja porast od dva posto u odnosu na lani.

Dio je to rezultata jučer predstavljenog istraživanja o navikama plaćanja "European Payment Practices"koje je EOS Grupa provela 12. put , a o kojem se govorilo na zagrebačkoj konferenciji "Kultura (ne)plaćanja i (ne)prilike za hrvatsko gospodarstvo". 

"Građani u prosjeku kasne 16 dana, dok tvrtke s plaćanjima kasne čak 22 dana, zbog čega svaka druga hrvatska kompanija osjeća posljedice propuštene dobiti, dok je svaka četvrta zabrinuta za svoj opstanak na tržištu.

Ovogodišnje istraživanje pokazalo je da svega 8 posto anketiranih domaćih kompanija smatra da će se pozitivan trend zadržati, dok je prošle godine to očekivalo čak 20 posto tvrtki", upozorila je Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix.

Čelnik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović napomenuo je da je u Hrvatskoj udjel nenaplativ kredita i dalje visok po međunarodnom standardima, unatoč osjetnom sniženju na 9,2%. Apelirao je na vladajuće da povećaju efikasnost regulacije, smanji stupanj nereda i zaštite vjerovnike. 

"Nakon provedbe jednokratnih mjera Vlade najbolje su prošli veliki dužnici koji duguju preko 100.000 kuna. Ljudi koji su dužni više od osam milijuna kuna – njima je deblokirano najviše. I to je bila pogreška, to se nije smjelo tako dogoditi", tvrdi Adrović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close