Svake godine raste broj poduzetnika i obrtnika

Autor: Igor Andrović , 31. siječanj 2023. u 22:00
Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti/Kristijan Toplak

Virovitičko-podravska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Na području naše županije, od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijarde kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije, ali i oni projekti koji su promijenili vizure naših gradova i općina, koji doprinose boljem standardu naših građana. Svake godine bilježimo povećanje i broja poduzetnika i obrtnika. Sve to generira pozitivnu klimu na našem području. BDP je u 2015., po glavi stanovnika iznosio 43.405 kuna, a po podacima za 2019., je bio 58.336 kuna ili za 34,4 posto veći.

On će u budućnosti biti još i bolji, jer projekti koje stvaramo, imaju za cilj dodatno oploditi rad i naših poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika, poljoprivrednika. Recimo, prema podacima FINA-e, naših 1259 poduzetnika u 2021. je ostvarilo 5,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, a suficit izvoza nad uvozom je bio 1.01 milijardu kuna. Napravili smo krucijalno važne korake prema početku gradnje dionice brze ceste od prema Zagrebu, odnosno dionice od Virovitice do Špišić Bukovice čiju gradnju očekujemo ove godine.

Lani smo izgradili dvije nove škole, ali i započeli niz projekata koje ćemo ili završiti ili nastaviti u 2023. Godinama smo gradili turističke potencijale obnavljajući kulturnu i povijesnu baštinu. Obnavljali smo ruševne dvorce privodeći ih njihovoj pravoj namjeni, stvarajući dodatnu vrijednosti. Danas je zahvaljujući svemu tome, područje Virovitičko-podravske županije, od Papuka do Drave, hit destinacija kontinentalnog dijela Hrvatske.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Ispred nas su izazovna vremena, uslijed neopravdanog rata Rusije protiv Ukrajine, no unatoč tome Virovitičko-podravska županija u 2023. godinu ulazi optimistično i dalje se vodeći racionalnim upravljanjem javnim financijama. Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade RH, dugi niz godina kontinuirano skrbi o potrebama svojih škola, zdravstvenih ustanova i drugih proračunskih korisnika, pri čemu u uvjetima skromnih izvornih sredstava, maksimalno koristi mogućnosti koje pružaju europski fondovi i vjerujemo kako u našim planiranim projektima neće biti zastoja.

U tom pravcu ćemo i nastaviti, s naglaskom na neke krucijalne projekte kao što su izgradnja Sušionice povrća, daljnja ulaganja u sustave navodnjavanja, izgradnja Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, istraživanje geotermalnog potencijala, izgradnja “širokopojasnog interneta” na području osam općina, nastavak Regionalnog znanstveni centar – STEM komponenta B, kroz koji će se značajna sredstva uložiti u OŠ Suhopolje i OŠ Josipa Kozarca Slatina. Imamo i spremne projekte koje planiramo kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost. To su nove osnovne škole u Orahovici i Pitomači, nova Gimnazija u Virovitici, sportske dvorane u Slatini i Novoj Bukovici. Županijski proračun za 2023. godinu nam osigurava rast i razvoj, a što donosi perspektivu i sigurnost za sve građane Virovitičko-podravske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close