Svaguša ugasio pekarstvo i prebacio poslovanje na Bobis

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 03. prosinac 2012. u 13:54
Neki zlobnici pad profita Joška Svaguše posvezuju s propašću Željka Keruma i njegovog trgovačkog lanca/PIX

O poslovanju Svaguša pekarstva nemoguće je naći pouzdane podatke, jer Fini ne dostavlja izvješća.

Splitski "kralj pekara", bivši predsjednik Hajduka, gradski vijećnik i vjerojatno najpoznatiji prijatelj Željka Keruma Joško Svaguša ugasio je svoju temeljnu tvrtku, Svaguša pekarstvo d.o.o. Prema podacima iz registra trgovačkih sudova, taj je proizvođač kruha i drugih pekarskih proizvoda službeno prestao postojati u listopadu ove godine, no razloge tom potezu od samog Svaguše je nemoguće doznati, jer se ne odaziva ni na opetovane pozive.

Bobis u gubitku
Po svemu sudeći riječ je o nekoj vrsti spajanja Svaguša pekarstva s Bobisom, drugom tvrtkom splitskog poduzetnika. Kako smo doznali od pojedinih Svagušinih dobavljača, oni već neko vrijeme i u pekarskim poslovima surađuju s Bobisom. No, bliski suradnik splitskog gradonačelnika u vlastitim pekarama i u Bobisovim slastičarnicama i kafićima prodaje i peciva ispečena u pekarsko-trgovačkom obrtu Svaguša, koji prema podacima Ministarstva poduzetništva i obrta postoji od 2002. Također, dio poslovanja prebačen je i na Market Svaguša, osnovan iste godine. U svim ovim tvrtkama kao suvlasnica i članica uprave navedena je Jasminka Svaguša, bivša Svagušina supruga kojoj je splitski poduzetnik – kako je i najavljivao u brojnim tekstovima o tom razvodu u domaćim tabloidima – dao polovicu vlasništva u svojim tvrtkama.O poslovanju "Svaguša pekarstva" nemoguće je naći pouzdane podatke, jer na Fini ne postoje financijska izvješća te tvrtke za posljednjih nekoliko godina.

Zato su za ostale Svagušine tvrtke podaci dosta zabrinjavajući, i potvrđuju informacije koje je on sam u rijetkim intervjuima tijekom ove godine pokušavao opovrgnuti, posebno nakon zatvaranja triju Bobisovih slastičarnica u Zagrebu. Neki poznavatelji splitskih poslovnih prilika rado povezuju pad profita s propašću Željka Keruma i njegovog trgovačkog lanca, no Svaguša ima svoje prodavaonice i u hipermarketima lanca Tommy, a u cijeloj Dalmaciji i dalje je vrlo raširena Bobisova mreža.No, Bobis je prošlu godinu završio sa 4,2 milijuna kuna gubitaka, nakon što je sve godine otkako ga je Svaguša preuzeo poslovao s malim, ali konstantnim "plusem". Potraživanja tvrtke s dvjestotinjak zaposlenih iznosila su 2,65 milijuna kuna, a dugovi dobavljačima su im s krajem 2011. narasli na 11,6 milijuna kuna. Ukupni dugovi su mnogo veći, dosežu više od 40 milijuna kuna. No, Svaguša je u svojim intervjuima-demantijima vlastite krize u jednome uglavnom u pravu: Bobis prilično uspješno izbjegava blokade računa, najduža blokada trajala je četiri dana, sredinom listopada.

Market u blokadi
Od 26. studenoga blokiran je i Market Svaguša, za kojega Poslovna Hrvatska navodi da ima 265 zaposlenih, a preko kojega Svaguša odrađuje veći dio trgovačkog posla. Posljednjih mjeseci ta je tvrtka bila blokirana u nekoliko navrata, ali nikad duže od dva-tri dana. No, prošlu godinu završili su s 1,15 milijuna kuna gubitka, slično kao i kod Bobisa to je prvi gubitak nakon nekoliko godina rada "u zelenom". Od kupaca potražuju 4,7 milijuna kuna, ali zato svojim dobavljačima duguju 11,3 milijuna. Ukupni dugovi su im nešto veći od 21,5 milijuna kuna.Svaguša ima još i tvrtku Biser, još od 1993., registriranu za djelatnosti u rasponu od trgovine na veliko i malo do popravka motocikala, jedinu u kojoj nije suvlasnik s bivšom suprugom. Iz podataka Poslovne Hrvatske vidljivo je da Biser nema ni jednog zaposlenog, a prošle godine ostvarili su skromnu dobit od 3800 kuna, uz dva milijuna ukupnih obveza od čega na dobavljače otpada samo oko 10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close