Suvremena sortirnica ključna za problem plastičnog otpada

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2023. u 15:09
Foto: Unsplash

Cilj događanja bio je potaknuti tvrtke na međusobnu suradnju kroz Hrvatsku platformu za otpad od plastike.

Europska industrija plastike u suradnji s Europskom komisijom obvezala se da će do 2025. vratiti natrag u proizvodnju deset milijuna tona reciklirane plastike, što predstavlja velik izazov budući da se sada ugrađuje tek oko pet milijuna tona. No, industrija plastike sama nije u mogućnosti ostvariti zadani cilj, stoga traži podršku i suradnju svih dionika u lancu vrijednosti.

Koji su iskoraci do sada napravljeni i gdje su zastoji, bila je tema online radionice Circular plastics alliance: Alat Europske komisije za uspostavu kružnog gospodarstva u sektoru plastike. Radionicu je HGK organizirala u suradnji s Europskom komisijom (Glavna Uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Europske komisije DG Grow) i Gospodarskom zbornicom Slovenije, Udruženje kemijske industrije.

Cilj događanja bio je potaknuti tvrtke na međusobnu suradnju kroz Hrvatsku platformu za otpad od plastike koja je osnovana pri Hrvatskoj gospodarskoj komori 2018. sa zadaćom povećanja recikliranja otpadne plastike i ugradnje reciklata u nove proizvode. Ista je platforma tada osnovana i pri Gospodarskoj zbornici Slovenije s ciljem razmjene iskustava i primjera dobrih praksi.

“U Hrvatskoj smo za sada potaknuli kreiranje kružnog gospodarstva s otpadnom ambalažom od deterdženata i sredstava za pranje, no nismo ostvarili željeni napredak. Razlog je problem izdvajanja ove vrste otpada iz mase ukupnog, odvojeno prikupljenog plastičnog otpada, što predstavlja dodatni trošak za sakupljače. Slično je i sa drugim vrstama reciklabilnog otpada, a u Hrvatskoj ne postoji suvremena sortirnica koja može osigurati razdvajanje pojedinih frakcija otpada prema vrsti materijala, što je posebno važno za otpad od plastike”, rekla je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close