Sustavna podrška inovativnim tehnološkim startup poduzećima: mladi vinkovački poduzetnici afirmaciju na tržištu stječu kroz Tehnološki park

Autor: Saša Paparella , 20. travanj 2015. u 22:01
Vinkovci su najznačajnije gospodarsko sjedište županije, ostvaruju 34 posto ukupnih prihoda, odnosno 3,3 milijarde kuna

Zbog popunjenosti kapaciteta Tehnološkog parka uskoro kreće javni natječaj za projekt Poduzetničkog inkubatora.

Budućnost vinkovačkog gospodarstva znatnim dijelom ovisi o projektima kao što su tehnološki park i Poduzetničko-industrijska zona Jošine.

U Tehnološkom parku Vinkovci, tvrtki osnovanoj 2011. sa ciljem afirmacije poduzetničkog duha u Vinkovcima i cijeloj županiji, trenutno boravi 15 tvrtki koje zapošljavaju 26 osoba. Većinom su tu informatičke, projektantske, konzultantske i marketinške tvrtke te udruga koja se  bavi razmjenom mladih poduzetnika u članicama EU, kao i drugim pridruženim državama. Osim radionica Pokreni vlastiti posao i Bizz mentorship u Tehnološkom parku se provode druge aktivnosti i projekti s ciljem omogućavanja adekvatnih i kvalitetnih uvjeta radapoduzetnika i djelatnika u samoj Upravi.  Među projektima se ističu Poduzetnički impuls 2013., Poduzetnički impuls 2014., Europe Direct Vinkovci te aktivnosti kao što su promicanje zaštite okoliša u poduzetništvu u Vukovarsko- srijemskoj županiji.

 

9,6milijuna

kuna uloženo je u zonu Jošine

"Tehnološki park Vinkovci funcionira kao inkubacijski centar za inovativna tehnološka start-up poduzeća. Tu postoji proces ulaska u samu inkubaciju i najam poslovnog prostora kao što je ocjena poslovanja, ocjena poslovnog plana i same održivosti start – up tvrtke. Prioritete imaju poslovni  planovi tvrtke koje će koristiti tehnološko – inovativni proces, zapošljavanja mladih ljudi i proizvodnja", rekao nam je Vedran Čuljak, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo.  Grad Vinkovci omogućava mladim poduzetnicima lakšu afirmaciju na tržištu putem Tehnološkog parka koji  je koncipiran poput poduzetničkog inkubatora,  smještenog u samomcentru  grada  na  način da im ustupa uredski prostor i svu potrebnu infrastrukturu za rad.

Troškovi stanara Tehnološkog parka su simbolični, prve godine stanar ne plaća najam, druge godine plaća 25 posto, treće 50 posto, četvrte 75 posto i pete godine 100 posto od tržišne cijene najma koji iznosi šest eura po kvadratnom metru, dok je za svih pet godina najma, cijena režijskih troškova svega dva eura po kvadratnom metru. Uz sve prednosti koje stanari imaju računovodstvene, knjigovodstvene i pravne usluge osigurane su po 30 posto nižoj cijeni od tržišne. "Tehnološki  park također ispunjava svoju svrhu budući da su radionice i seminari vrlo često organizirani u njemu. U konačnici, i primjer Poslovnog uzleta koji  se odvija  baš  u  ovimprostorijama, pokazuje kako je izuzetno bitan  prostor za potrebe razvoja i  unapređenja gospodarstvenika.

Reakcije stanara Tehnološkog parka, ali i posjetitelja, klijenata, pa i onih gospodarstvenika koje smo morali odbiti zbog popunjenosti  i deficita prostora, ponukale su nas na razmišljanje o Poduzetničkom inkubatoru za koji je napravljen idejni projekt, a uskoro će biti i raspisan javni natječaj za glavni  projekt. U svrhu  glavnog projekta ostvarili smo subvenciju ministarstva gospodarstva u  iznosu od  300.000 kuna, dok je po idejnom projektu predviđena vrijednost radova okvirno 15 milijuna kuna" kaže Čuljak. Što se Poduzetničko-industrijske zone Jošine tiče, tamo su trenutno slobodne samo dvije parcele. U zoni se vinkovački poduzetnici bave proizvodnjom i i obradom proizvoda od kamena  i mramora,  automehaničarskom djelatnošću, proizvodnjom PVC proizvoda, proizvodnjom dijelova za instalacije grijanja i hlađenja, potom proizvodnjom roleta, žaluzina i raznih tendi, zbrinjavanjem i obradom otpada, građevinskom djelatnosti.

Grad Vinkovci je 2007. omogućio svim zainteresiranim poduzetnicima kupnju parcela u Poduzetničko-industrijskoj zoni Jošine po cijenama povoljnijim od tržišnih uz plaćanje komunalnih doprinosa od samo jedne kune po metru kvadratnom. U zonu je uloženo 9,6 milijuna kuna, a kompletna sredstva su osigurana kroz program CARDS 2003. Poduzetnici koji su aktivni u zoni predstavnici su iz proizvodnih, prerađivačkih  i poljoprivrednih djelatnosti baš kao što je i struktura najjačih grana gospodarstva u gradu. "Moram iskazati zadovoljstvo što su u zoni aktivni neki od najboljih poduzetnika sa razine cijele županije i što su najbolj igospodarstvenici prepoznali projekt industrijske zone.

Vjerujem da  bi  interes za zonu bio i daleko veći da su neka od najbitnijih pitanja poput državne ceste kao pristupni put do zone riješena", napominje Čuljak.  Plan razvoja zone podrazumijeva i promišljanje o proširenju postojeće na susjedne parcele. Uspostava nove zone uvelike ovisi o ispunjavanju određenih uvjeta iz Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture. Čuljak najavljuje da Grad Vinkovci planira uspostavu novih poduzetničkih zona, te napominje da se pri izradi novog prostornog plana za grad vodila posebna pažnja upravo prema tom pitanju. Zato su zone predviđene na lokacijama naslonjenim na višenamjenski kanal Dunav-Sava, a pritom se razmišljalo i o dobroj cestovnoj i željezničkoj komunikaciji.

Pad nezaposlenosti

U Vinkovcima 585 obrta

Prema podacima FINE, godišnji financijski izvještaj za 2013. predalo je 487 poduzetnika s područja grada Vinkovaca, koji predstavljaju 33 posto poduzetnika u cijeloj Županiji vukovarsko-srijemskoj. Što se tiče obrta, prema podacima koje nam je proslijedilo Udruženje obrtnika Vinkovci, na dan 28. veljače 2015. bilo je aktivno 585 obrta sa sjedištem u Vinkovcima što je za 32 obrta manje nego u isto vrijeme 2014.. Ukupno 2268 obrta aktivno je na području Vukovarsko-srijemske Županije. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ispostavi Vinkovci, evidentirano je 3035 nezaposlenih osoba sa tendencijom pada, ponajprije zbog sezonaca koji idu na Jadran. Na međugodišnjoj razini zabilježeno je smanjenje nezaposlenosti za 16,1 posto. Vinkovci predstavljaju najznačajnije gospodarsko sjedište županije, sudjeluju sa 34 posto ukupnih prihoda odnosno sa 3,3 milijarde kuna. "Unatoč skromnim materijalnim mogućnostima, i nevelikim ovlastima, Grad Vinkovci ulaže značajna sredstva kako bi se zaustavili  negativni trendovi i kako bi se potaknuo razvoj poduzetništva te na taj način izmijenila i ukupna slika teškog gospodarskog stanja", napominje Čuljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close