‘Sustav eDozvola spor je, kompliciran i neučinkovit’

Autor: Saša Paparella , 17. svibanj 2020. u 22:00
Dobar dio arhitekata tvrdi da učitavanje priloga u sustav traje satima/SHUTTERSTOCK

Neke strukture očito se vode starim navikama i svi se pozivaju na reforme, a kad se reforme počnu provoditi, onda slijedi otpor, odgovor je resornog Ministarstva.

Prema rezultata istraživanja koje je među svojim članovima provela Hrvatska komora arhitekata, oni su informacijski sustav e-Dozvola Ministarstva graditeljstva za izdavanje građevinskih dozvola ocijenili ocjenom 2,3.

“Nezadovoljstvo eDozvolom među arhitektima traje već dosta, ali Ministarstvo se na to oglušuje i ignoriralo je sve primjedbe struke. Premda arhitekti načelno podržavaju digitalizaciju procesa izdavanja građevinskih dozvola, iz istraživanja proizlazi njihovo duboko nezadovoljstvo. Jednu od najznačajnijih karakteristika svakog informacijskog sustava, njegovu prilagođenost korisnicima, 475 sudionika ove ankete ocijenilo je s 2,4.”, kažu u Komori.

Poseban problem predstavlja im trajanje unosa podataka i dokumenata u sustav. Trećina arhitekata je ustvrdila da učitavanje priloga u sustav traje između 60 i 120 minuta, dok je 16% reklo da traje čak između dva i pet sati.

“Resorno Ministarstvo je najavljivalo da će eDozvole znatno ubrzati proces izdavanja akata za gradnju. Tvrdilo se i da će taj sustav učiniti transparentnim i ujednačiti postupanja nadležnih tijela na području cijele države. Međutim, podaci iz istraživanja govore da čak 45 posto arhitekata smatra kako je eDozvola usporila cjelokupni postupak izdavanja građevinskih dozvola, dok 29 posto smatra da sustav nije imao nikakav učinak na ubrzanje postupka”, navode u Komori.

Već kod pripreme sustava eDozvola i kod njegove implementacije Komora je, tvrde, uime struke pripremila i poslala Ministarstvu niz komentara i zahtjeva za poboljšanjem.

“Nažalost, kao i u mnogim drugim sličnim situacijama, Ministarstvo se oglušilo na naše prijedloge. Sada je jasno da imamo spor, neučinkovit, kompliciran i nepregledan sustav koji ne služi glavnoj svrsi, a to je pojednostavljenje i ubrzanje postupaka”, istaknula je Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata.

Komentar smo zatražili u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, gdje nam je rečeno: “Projekt e-Dozvola provodimo jer smatramo da je krajnje vrijeme da se društvo riješi šetnje po šalterima, biljega, pečata… Njime se proces izdavanja dozvola skraćuje, pojeftinjuje i pojednostavljuje. Neke strukture očito se vode starim navikama i svi se pozivaju na reforme, a kad se reforme počnu provoditi, onda slijedi otpor”.

Komentirajte prvi

New Report

Close