Susret trgovaca HOK-a: Negativni trendovi se nastavljaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2014. u 14:40
Thinkstock

U Hrvatskoj je od početka krize do danas izgubljeno 5.771 trgovački obrt ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a taj se negativni trend nastavlja, upozoreno je u srijedu na 9. susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK).

 U Hrvatskoj je od početka krize do danas izgubljeno 5.771 trgovački obrt ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a taj se negativni trend nastavlja, upozoreno je u srijedu na 9. susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Za unaprjeđenje poslovanja male trgovine nužno je ulagati u objekte i znanje, a jedna od opcija za male trgovce svakako je i udruživanje, naglašeno je na susretu trgovaca.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić naveo je kako je od početka krize 2008. godine do danas izgubljeno 20 posto obrta općenito i 30 posto trgovačkih obrta, odnosno 5.771 trgovačkih obrta ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta.

Od 17.403 trgovačka obrta koliko ih je bilo 2008. godine došli smo na njih 11.632, kazao je Vukelić.

Kriza se nastavlja dalje i taj trend je na žalost nezaustavljiv, rekao je Vukelić te dodao kako su u krizi najviše pogođeni građevinari i trgovci. Kod građevinara se može očekivati oporavak, kod trgovaca vrlo teško, istaknuo je.

Napominje i kako stalna promjena zakonodavnih propisa ozbiljno ugrožava poslovanje, posebice onih najmanjih. Potkrijepio je to podatkom da prosječno hrvatsko poduzeće troši punih 26 radnih dana samo na ispunjavanje poreznih obveza, a onaj tko radi sa hranom još i više.

Velika poduzeća imaju službe koje se time bave, obrtnik to radi sam i to postaje neizdrživo. Mora se, kaže Vukelić, pozitivno diskriminirati obrtnika kroz umanjenje tih administrativnih birokratskih zadataka.

Iznio je i podatke da Zagreb ima tri puta više trgovačkih četvornih metara po stanovniku od Beča, ali dvostruko manju kupovnu moć stanovništva. Kupovna moć u Hrvatskoj je ispod 5.000 eura, europski prosjek je 12.000 eura, a u Njemačkoj 23 tisuće eura.

Što se tiče prosječne potrošačke košarice u maloj trgovini kazao je kako se boji da se ne kreće više od 25 kuna po jednoj kupnji.

Vukelić smatra da je udruživanje jedna od opcija za male trgovce, druga mogućnost je specijalizacija, a naglasio je i kako je važno investirati u znanje i u objekte.

Ako su objekti zapušteni propadat će brže, ako trgovac nema znanja, drži pogrešnu robu, ne zna jezike, a radi u turističkom kraju, nije informatički pismen, onda će mu svakako biti teže, kazao je Vukelić napominjući kako su ulaganja nužna za one koji misle opstati.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec upozorio je na prenormiranost u zakonskim aktima napominjući kako je za obrtnike problem stalna promjena propisa.

Navodi i kako zakoni nisu prilagođeni stvarnom životu pa se teško provode, a i predugo se čeka na dobre poteze Vlade, kao što je primjerice povećanje cenzusa za PDV.

Problem trgovaca je što su uvijek između čekića i nakovnja, oni su krivci za sve, a istodobno Vlada ne razmišlja da trgovci drže socijalni mir jer često puta davanjem na dug, primjerice nekom umirovljeniku ili onome tko je na zavodu za zapošljavanje, zadržavaju taj socijalni mir, kazao je Ranogajec.

Na skupu je istaknuto kako je mala trgovina turistički adut te kako je važna posebice u ruralnim prostorima gdje živi starije stanovništvo. U Hrvatskoj ima 6.700 naselja od čega njih 4.000 nema trgovine i to je šansa za obrtničku trgovinu, rečeno je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaki dan sve manje je malih poduzetnika i obrtnika .

A onaj čelavi ministar Maras nemože se nahvaliti kako njegovo ministarstvo dobro radi a o njegovim lažima svakodnevno izvještava PD ?

New Report

Close