Suša je uzela svoj danak, s Krka poručuju da ne pamte ovako tešku godinu

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2022. u 08:54
Foto: Pixabay

Imaju četrristotinjak ovaca, sve o njima naučili su od predaka, a OPG i siranu osnovali su prije tridesetak godina.

Suša je stvorila velike probleme i ovčarima. Najveći krčki ovčarski OPG na godinu proizvede pet i pol tona sira. I dok im je prošla godina, unatoč pandemiji, bila dobra, ove godine zbrajaju štetu zbog suše.  I ljeti i zimi, četiristotinjak ovaca obitelji Mrakovčić slobodno šeće pašnjacima najsunčanije strane otoka Krka. Sve o ovcama naučili su od predaka, a OPG i siranu osnovali su prije tridesetak godina. No zbog sušnog ljeta, ovo im je prva godina za koju misle da će im biti kritična, javlja HRT.

“Mi inače ne dodajemo krmu, suho sijeno preko ljeta, nego samo drugi i treći mjesec kad je vegetacija loša. Ja ne pamtim u mojoj povijest da sam morao ovoliko dodavati i vode i hrane”, govori Mirjenko Mrakovčić, vlasnik OPG-a.

Uobičajeno ovce potroše kubik vode na dan i do dvanaest bala sijena.  “I vidi se da ovce baš i nisu u najboljoj kondiciji, da su malo smršavile. Dobro, sada se i ne vidi zbog vune, ali kada biste ih ošišali, gladne jame bi se vidjele. Pasu travu, jedu mlade listove od maslina, kupine, sve što nađu, a lovor im je najslađi¢, rekao je Marko Mrakovčić.

Pa se svi nadaju da će se do mužnje ovce oporaviti.”Isključivo muzemo ovcu na vegetaciji, ne dodajemo ništa, zbog toga je i naše mlijeko, odnosno sir kvalitetan”, naglašava Mirjenko.

Jer oni su osmerostruki šampioni Hrvatske i regije. U okusima njihovih sireva – zelenom i črnom bodulu, običnom i magrižu, uživa se na svim kontinentima. Čak su oplemenili ponudu na kućnom pragu maslinovim uljem i slatkim delicijama.

“Jedan mjesec bolje, jedan slabije, nešto se dobije poticaja od županije, nešto smo dobili iz europskih fondova. Imamo mušterije već nekih 20 godina”, istaknula je Vesna Mrakovčić, vlasnica OPG-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close