Suradnja s Patrijom i Kongsbergom za ZTC

Autor: Marija Brnić , 19. studeni 2019. u 22:00
U Gorici centar za servisiranje letjelica/Sanjin Strukić/PIXSELL

Riječ je o dugoročnoj suradnji o kojoj je Ministarstvo pregovaralo gotovo godinu dana.

Ministar gospodarstva Darko Horvat potpisat će danas s predstavncima finske Patrie i norveške tvrtke Kongsberg memorandum o uspostavi strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju. Riječ je o suradnji za koju je Ministarstvo gospodarstva aktivno vodilo pregovore gotovo godinu dana, s ciljem da se Zrakoplovno tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici pretvori u centar za servisiranje helikoptera i vojnih aviona.

Ovim pismom namjere otvorio bi se put i za mogući vlasnički ulazak finske i norveške državne tvrtke u ZTC, koja je u 100-postotnom vlasništvu hrvatske države. Patria i Kongsberg su poznate po tomu što održavaju avione za svoje vojske, F-16 i F-18, a Hrvatska je u postupku nabavke eskadrile borbenih aviona. ZTC, pak, ima zastarjelu tehnologiju i nedovoljno posla, te joj je potreban tehnološki skok, koji je bio i dio "paketa" u propalom aranžmanu s Izraelom o nabavci njihovih Baraka. Prema dostupnim informacijama, tek slijedi razrada modela vlasničke tranformacije ZTC-a, pa i utvrđivanja vrijednosti buduće dokapitalizacije, čiju se realizaciju očekuje kroz godinu dana.

Prema podacima Poslovna.hr, ZTC je s nešto više od 170 zaposlenih u prošloj godini ostvario 116 milijuna kuna prihoda, ali je zabilježio i gubitak od 22,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close