Šuker: HPB i CO se ne smiju privatizirati!

Autor: Agencija VLM , 09. travanj 2013. u 15:24
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

HPB i CO se ne smiju privatizirati, to je naš stav koji je jasan još od izbora 2007. Jesmo određene procjene s nekim poslovnim bankama radili kada je bila u pitanju dokapitalizacija Poštanske banke, kazao je Ivan Šuker.

Nedopustivo je da se proračun spašava privatizacijom Hrvatske poštanske banke i Croatia Osiguranja jer se postavlja pitanje što je sljedeće za privatizaciju, valjda su to šume i vode, poručio je danas HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević na konferenciji za novinare koju je ta stranka sazvala nakon što je propustila sudjelovati na saborskom Odboru za financije i Proračun na kojem je ministar financija Slavko Linić najavio da početkom svibnja očekuje objavu natječaja za prikupljanje ponuda za privatizaciju ta dva poduzeća.

– HPB i CO se ne smiju privatizirati, to je naš stav koji je jasan još od izbora 2007. Jesmo određene procjene s nekim poslovnim bankama radili kada je bila u pitanju dokapitalizacija Poštanske banke. Vi znate da je HPB bila u problemima, ali to smo riješili na drugi način – objasnio je bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker koji je kritizirao i rebalans proračuna koji je sutra (u srijedu) na dnevnom redu za raspravu u Hrvatskom saboru, ustvrdivši kako se to uopće ne može nazvati rebalansom proračuna.

– Ne vidim njegov smisao. Mislim da je ovaj rebalans donesen u trenutku kada je Linić bio u Americi, da je to bila poruka stranim investitorima da se nešto čini na proračunu, no mene je strah da se ne dogodi što se dogodilo početkom veljače kad se govorilo da će se nešto napraviti, a nije se napravilo – tvrdi Šuker za kojeg rebalans nije posljedica ni ekonomske i porezne politike.

– Razumijemo nervozu ministra financija jer je povisio poreze, a nisu mu porasli prihodi niti mu se dogodio gospodarski rast. Ovaj proračun je posljedica krivih procjena i bilo je samo pitanje kada će doći do rebalansa. Ako se sjećate svi, predsjednik Vlade i ministar financija su govorili da idu konzervativno i da praktički sa svojom procjenom gospodarskog rasta nisu uopće predviđali da će on toliko utjecati na prihode, a sad to spominju kao jedan od razloga za rebalans proračuna – komentira Šuker. Podsjetio je kako su u vrijeme vladavine HDZ-a svi već u travnju znali kakvo je stanje državnih financija, dok sada nitko ne zna kakvo je punjenje proračuna.

– Evidentno da usprkos povećanja PDV-a od 8,7 posto ili dva postona poena, usprkos ukidanju nulte stope i dizanju na 5 posto, usprokos uvođenju fiskalnih blagajni i fiskalizacije gdje se hvale sa silnim prihodima, i objave liste dužnika, situacija u državnom proračunu nije nimalo blistava. Nismo mi ministru i Vladi krivi zbog ovoga. Mi nismo govorili da povećavaju poreze, nego smo govorili da provode strukturne reforme. Prema tome oni više u 2013. nemaju pravo da se pozivaju da je HDZ nešto krivo napravio – zaključio je Ivan Šuker koji je Vladi postavio i pitanje hoće li smanjiti cijenu struje s obzirom da su bile poplave i da su se napunila akumulacijska jezera pa ćemo proizvoditi jeftinu struju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bivsi Ministar je studirao 20 godina i tvrdio da u Hr nema krize….rijetko nekompetentna osoba

New Report

Close