SUH poziva Vladu da hitno postavi zid obrane protiv siromaštva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2012. u 12:06
PXL

Ističući kako je Hrvatska spala na dno dna, SUH smatra da Vlada mora smišljati kako hitno povećati mirovine i zaustavi siromašenje.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvao je danas Vladu da hitno postavi zid obrane protiv siromaštva, upozoravajući kako je trenutačno više od jedne petine Hrvata u zoni rizika od siromaštva, a s najvećim rizikom od siromaštva suočavaju se osobe starije od 65 godina.

Građani samo četiri zemlje u EU su siromašniji, navode iz tog sindikata. Napominju kako prema kriteriju statističkih obrazaca EU, rizik od siromaštva nastupa kada u nekoj od članica mirovina pada ispod 60 posto medijana plaće (2.700 kuna) pa je kod nas već 75 posto umirovljenika siromašno.

Ističući kako je Hrvatska prema realnoj vrijednosti mirovina spala na dno dna (udjel prosječne mirovine u prosječnoj bruto plaći za kolovoz je iznosio samo 27 posto, spram europskog prosjeka od oko 50 posto), SUH smatra da Vlada mora smišljati kako hitno povećati mirovine i zaustavi siromašenje, jer u protivnom neće ispuniti jedan od temeljnih zahtjeva Strategije EU 2020 – rezanje siromaštva.

Kad neki političari iz vrha izvršne vlasti preporučuju umirovljenicima da manje telefoniraju kako bi mogli pratiti visok skok cijena struje i plina, ili da zatvaraju prozore stanova kako bi štedjeli na grijanju, to više nikome nije smiješno. Još je gore kad drugi dužnosnik uvjerava osiromašeno starije građanstvo kako su oni zapravo bogati, pa im sprema poreze zbog kojih bi masovno mogli na ovršnom bubnju izgubiti i krovove nad glavom, kažu iz tog sindikata.

Ovrhe na stanovima siromašnih građana, uz izbacivanje iz stanova, već su započele, a za par mjeseci će najmanje deset posto umirovljenika imati ovršene mirovine, tvrde iz SUH-a navodeći da oko 57 posto umirovljenika ima mjesečne prihode niže od prosječne mirovine (2.183,75 kuna). U svemu tome, naglašavaju, iz Vlade i nadležnih ministarstava nitko ne predlaže mjere spašavanja od siromaštva, nitko ne predlaže npr. uvođenje "državne mirovine" za građane starije od 65 godina, a koji mirovine nisu stekli radom (te nemaju drugih prihoda), ili povećanje stalnih novčanih naknada najsiromašnijima (Hrvatska ima nevjerojatno niskih 0.27 posto iz BDP-a za tu namjenu).

SUH podržava inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika koja predlaže hitno usvajanje novog modela usklađivanja mirovina, koji bi bio nešto povoljniji od postojeće "švicarske formule", kao i svaku poboljšicu. Istodobno, upozorava kako takvo krpanje neće zaustaviti masovni ulazak umirovljenika u zonu bijede, jer dva su najvažnija područja za smanjenje siromaštva – tržište rada i mirovinski sustav. Ali kako se na njima ne očekuju poboljšanja ni sljedeće godine, postoji opasnost da siromaštvo postane trajno, ocjenjuju iz SUH-a.

Smatraju da bi jedino priznavanje prevare iz 1998. godine pri izračunu prve aktualne vrijednosti mirovine za oko 40 posto niže od zakonom propisane, te korekcija AVM makar za polovicu od "ukradene" vrijednosti, mogla postaviti zid u obrani starijih građana od siromaštva.

Komentirajte prvi

New Report

Close