Sufinancira se 13 projekata u lječilišnom i wellness turizmu

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2024. u 12:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Vlada je jučer odobrila da se za projekte zdravstvenog turizma izdvoji 60 milijuna eura, po 20 milijuna u ovoj i iduće dvije godine.

Prije desetak dana potpisani su prvi ugovori za sufinanciranje projekata zdravstvenog turizma koji su zadovoljili kriterije iz lanjskog natječaja pod nazivom “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti”, a tom prigodom ministrica turizma Nikolina Brnjac najavila je da će se uz sredstva u okviru NPOO-a, iz kojih se moglo financirati 7 od odabranih 13 projekata, osigurati i dodatne novce iz državnog proračuna. Vlada je jučer odobrila da se za projekte zdravstvenog turizma izdvoji 60 milijuna eura, po 20 milijuna u ovoj i iduće dvije godine, čime će se podebljati potpore iz NPOO-a koje iznose 61,7 milijuna eura iz NPOO-a. Sve su, kaže ministrica Brnjac, proizvodi kojim se smanjuje sezonalnost hrvatskog turizma, a od posebnog su značaja za razvoj turizma na kontinentu. Taj je turistički segment do sada obilježavao nedostatna ponuda i kvaliteta zdravstvene infrastrukture, kao i izostanak većih investicija.

Među projektima koji će se kroz NPOO i proračun potaknuti tako su rekonstrukcija dvorca plemićke obitelji Inkey na koprivničkom području i uređenje wellness centra, potom gradnja bazena i hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, unapređenje hotela Minerva Varaždinske Toplice, te unapređenje ponude i sadržaja Daruvarskih toplica.

Sufinancira se i projekt razvoja zdravstvenog turizma Specijalne bolnice Naftalan, rekonstrukcija zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel zdravstvenog turizma, ulaganja u projekt Bjelovarskih Toplica, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru, Thalassotherapije Crikvenica, lječilišnog centra Veli Lošinj, Specijalne bolnice Kalos, Lječilišta Topusko, te Specijalne bolnice Biokovka. Ulaganje od 60 milijuna eura u poboljšanje strukture lječilišnog i wellness turizma prema studiji Ekonomskog instituta Zagreb, na koju se poziva Vlada, može kratkoročno generirati dodatnih 1,13 milijardi eura investicija, te povećava BDP za 0,8%, a privatne investicije za 9,8%.

Komentirajte prvi

New Report

Close