Suđenje Čehoku: Obrana će tek nakon Uskokovih dokaza odgovoriti na optužbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2015. u 15:23
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Nakon čitanja Uskokove optužnice krivnju su odbacili i Patafta te ostali suoptuženici, tvrdeći da nisu krivi.

Iako se na suđenju bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i ostalim optuženima za višemilijunsku štetu gradu i korist privatnim tvrtkama očekivalo da će njihove obrane odgovoriti na Uskokove optužbe to se nije dogodilo jer su branitelji od suda zatražili da to učine tek nakon što tužiteljstvo iznese svoje dokaze o navodnoj korupciji.

No, zbog načina izvođenja dokaza, odnosno čitanja naslova dokumentacije, na kojoj Uskok temelji optužbe protiv petorice okrivljenika i tri tvrtke, Uskok je na samom početku naišao na protivljenje odvjetnika i okrivljenika koji su od sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda zatražili da se svaki odlomak čita od "riječi do riječi".

Jedan od okrivljenika, poduzetnik Davor Patafta, uz to je zatražio i da zamjenica ravnatelja Uskoka navede i broj stranice dokumenta kako bi bolje pratio predmet s obzirom da spis ima čak 36.000 stranica, nakon čega je Uskok zatražio stanku.

Bivši varaždinski gradonačelnik, političar i filozof Ivan Čehok u srijedu je na početku suđenja odbacio optužbe da je pogodovao poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za pedesetak milijuna kuna, dok su Pataftine tri tvrtke stekle korist od oko 37 milijuna kuna.

Nakon čitanja Uskokove optužnice krivnju su odbacili i Patafta te ostali suoptuženici, tvrdeći da nisu krivi. "Nisam kriv, nisam napravio štetu, nisam odgovoran", ustvrdio je jedan od optuženika Tomislav Kezelj.

Osim Čehoka, Patafte i Kezelja, optužnica tereti Narcisu Huljev i Hrvoja Vojvodu te tri Pataftine tvrtke. Uskok ih je optužio zbog udruživanja radi pogodovanja Pataftinim tvrtkama, zloporabe položaja i ovlasti, odnosno pomaganja ili poticanja na ta nedjela.

Čitanje optužnice kojom Uskok u osam točaka tereti okrivljenike za ukupno deset kaznenih djela potrajalo je sat vremena.

Okrivljenici su, tvrdi Uskok, "štetu velikih razmjera" napravili dodjeljivanjem poslova mehaničko-biološke obrade otpada Pataftim tvrtkama bez javne nabave pri čemu su radi izgradnje tog postrojenja s Pataftom zamijenili šest puta vrijednije gradsko zemljište. Pretplatili su i zemljište za izgradnju POS-ovih stanova, a grad su oštetili i promjenom vlasničke strukture gradske zračne luke.

Predstavnik grada zatražio je da se okrivljenima privremeno zamrzne imovina iz koje bi namirio štetu u slučaju osuđujuće presude.

Iznoseći osobne podatke, Čehok je rekao da je njegovo imovinsko stanje solidno. Posjeduje polovicu kuće na Ugljanu, zemljište i 30.000 eura ušteđevine, a supruga mu ima plaću 11 tisuća kuna. Patafta ima kuću i 600.000 eura ušteđevine koja mu je već blokirana. Kezelj je rekao da ima dvije kuće, zemljište, 20.000 eura ušteđevine i plaću od 15.000 kuna.

Huljev ima plaću od 11.000 kuna i polovicu kuće, Vojvoda, koji je umirovljeni magistar ekonomskih znanosti ima primanja od 7.600 kuna, kuću u Varaždinu i na moru te stan u Zagrebu, suvlasnik je jedne tvrtke i ima ušteđevinu od 300.000 kuna, nositelj je spomenice domovinske zahvalnosti i državnih odličja.

Tužitelji su na početku suđenja ustvrdili da će sve optužbe dokazati ispitivanjem svjedoka, ali i dokumentacijom te vještačenjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close