Sudac u Hrvatskoj ima zlovolju: Odgodio je ročište jer nije zadovoljan plaćom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2023. u 15:07
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Krčki sudac Anton Hlača trebao je 19. travnja održati ročište u slučaju dvije stranke.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatražio je od predsjednika Županijskog suda u Rijeci očitovanje o slučajevima odgode ročišta u Stalnoj službi u Krku Općinskog suda u Crikvenici zbog “zlovolje” suca Antona Hlače nezadovoljnog plaćom, izvijestilo je u petak Ministarstvo.

Ministar će po primanju očitovanja, ako će izostati reakcija nadležnih sudova, poduzeti mjere sukladno ovlastima ministra temeljem Zakona o sudovima, dodaje Ministarstvo.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je, gostujući u petak na televiziji N1, da je odmah po saznanju o tom slučaju pokrenut postupak provjere činjenica, o čemu će o odluci obavijestiti javnost na kraju radnog dana ili najkasnije u ponedjeljak.

Krčki sudac Anton Hlača trebao je 19. travnja održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godine dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je ”zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu”.

Hlača je dodao da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenim na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku krajem ožujka.

”Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca”, dodao je.

Zbor Udruge sudaca zatražio je u Dubrovniku da osnovna plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što iznosi oko 3000 eura neto.

Komentirajte prvi

New Report

Close