Sud najavio stečaj Jadran film produkcije, Grubišić napao Finu

Autor: Saša Paparella , 12. veljača 2016. u 07:19
Većina od desetak tvrtki povezanih s Jadran filmom je pred gašenjem/Boris Ščitar/PIXSELL

Fina traži stečaj nakon što je Grubišić zatražio predstečajnu nagodbu, ali potom nije dostavio traženu dokumentaciju.

Trgovački sud u Zagrebu pozvao je zastupnike tvrtke Jadran filma produkcija, čiji je direktor Vinko Grubišić, da u roku od 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obveza tvrtke kojoj je utvrđen dug od 294.000 kuna. U oglasu se pozivaju vjerovnici te tvrtke, koja je bila u postupku predstečajne nagodbe da u roku od 45 dana, predlože otvaranje stečajnog postupka, a ne odazovu li se Grubišić i vjerovnici sud je najavio da će donijeti rješenje o otvaranju i zatvaranju stečajnog postupka.

'Dugovi su namireni''
Čim je taj poziv objavljen, iz Jadran film produkcijE javljeno je da tvrtka nije u blokadi te da je "Trgovački sud pokrenuo skraćeni stečajni postupak na temelju prijedloga Fine u kojem su paušalno navedeni podaci o blokadi računa". Kao dokaz, dostavili su potvrdu Fine u kojoj se navodi da ta tvrtka od 16. prosinca do danas nema nepodmirenih osnova za plaćanje. "Jadran film produkcija je prošle poslovne godine imalo dobit od 246.000 kuna i milijunski promet, a ove će ostvariti još veći promet i dobit", navodi se u dopisu.

Iako je Jadran film produkcija jedna je od rijetkih tvrtki nastalih na razvalinama filmskih studija u Dubravi koja posluje u plusu,  u rujnu  2014. direktor Vinko Grubišić zatražio je predstečajnu nagodbu zbog duga od 3,2 milijuna kuna. Tvrtka je u vlasništvu Jadran filma d.d., tvrtke pod kontrolom obitelji Vinka Grubišića.  Od ukupno osam tvrtki koji u svom nazivu imaju Jadran film jedna je – Jadran film studio, brisana iz registra 2013., a za tvrtku Jadran film militaria najavljeno je brisanje.

Slična sudbina čeka još tri povezane tvrtke. Uz Jadran film produkciju, u neuspjeli postupak predstečajne nagodbe ušle su Jadran film kreativna agencija i Jadran film nesvrstani. U sva tri slučaja u zadanom roku odgovorne osobe nisu dostavile dokumentaciju, pa je taj manevar očito bio usmjeren na kupovinu vremena. Zato je u zadnje vrijeme  Fina za te tri tvrtke redom podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, pa tako i u spornom slučaju Jadran film produkcije. 

Bez prihoda
Loše se piše i dvjema tvrtkama koje godinama nemaju nikune prihoda- Jadran film kreativna agencija već je godinama u blokadi, a tvrtka Jadran film nesvrstani ušla je u predstečajnu nagodbu zbog pola milijuna kuna duga. Bez ikakvih prihoda su i Jadran film production service te Jadran film operativna kompanija. Dobro posluje jedino matični Jadran film d.d.- nakon par loših godina, 2014. ta je tvrtka imala 10,2 milijuna kuna prihoda i dobit od 1,8 milijuna.  

Prikriveni vlasnik

Sve ostaje u obitelji
Vinko Grubišić svo je nekadašnji udjel u Jadran filmu prenio na rodbinu i tazbinu, pa sada njegov sin Jagor drži 21,6 posto dionica, Nada Hrstić- Djurić (sestra Grubišićeve supruge Dinke Hrstić- Grubišić) ima 21,7 posto, a prijatelj Željko Pervan 13,41 posto. Najveći dioničar Jadran filma je Franjo Senjak sa 24,7 posto. Među pet najvećijh diničara, sa 6,7 posto dionica, je Grubišićev Dubrava film, tvrtka koja je još 2012. izbrisana iz sudskog registra. Hanfinom odlukom iz 2007. Grubišić je morao objaviti javnu ponudu za preuzimanje, što nikada nije učinio.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fina, kao agencija koja između ostalih, podiže prijedlog za stečaj, mogla bi podići prijedlog za stečaj protiv institucija sudbene vlasti!
Razlog za pokretanje stečaja protiv institucija sudbene vlasti, kako je između ostalih utvrdio u više navrata Europski sud, a najviše sami građani, je dugovanje iz naslova obveza prema EU konvencijama ( koje je Hrvatska ratificirala) i dugovanje ( u vidu očekivanja) prema samim građanima:
• pravo na pristup sudu (access to court);
• pravo na pravnu pomoć (legal aid and advice);
• pravo na procesnu ravnopravnost (equality of arms, “jednakost oružja”);
• pravo na javno i kontradiktorno suđenje (public hearing);
• pravo na saslušanje (fair hearing);
• pravo na dokaz (right to proof);
• pravo na javnu objavu presuda (public pronouncement of judgments);
• pravo na sud ustanovljen zakonom (tribunal established by law);
• pravo na nezavisnost i nepristranost u suđenju (impartiality and independence);
• pravo na suđenje u razumnom roku (reasonable time);
• pravo na učinkovitu ovrhu presuda (effective enforcement);
• zabrana arbitrarnog postupanja (arbitrariness)
• i pravo na pravnu sigurnost (legal certainty).
Nabrojani elementi ulaze u korpus prava na pošteno suđenje koje i je osnovna obveza, odnosno dugovanje sudbene vlasti kako prema građanima Hrvatske, tako i prema građanima Europske unije.
Da sudbena vlast ne ispunjava svoje obveze svjedoče činjenice korupcije, razumni rokovi na koje poziva sudbena vlast, neujednačena sudska praksa, neofeudalističko ponašanje sudaca ect.
Stečaj može biti u vidu „stečaja sa preustrojem“!!! Za stečajnog upravitelja mogli bi imenovati stranku PAMETNO iz Splita(http://www.pametno.org/). Dok bi za stečajnog suca bi mogli imenovati Ustavni sud.

New Report

Close