Studenti veterine upozoravaju na ugroženost autohtonih pasmina

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2022. u 22:00
Foto: NEVA ŽGANEC/PIXSELL

Domaće pasmine kao dio nematerijalne kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske.

Udruga studenata veterinarske medicine EQUUS priprema projekt ‘Farmica – upoznajmo Hrvatsku kroz životinje’ u sklopu kojeg organiziraju i izložbu autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja. Izložba će se održati na području Veterinarskog fakulteta, 22. listopada u vremenu od 10 do 17 sati. Projekt i izložba za cilj ima podignuti svijest o postojanju tih pasmina te želi naglasiti problem ugroženosti i malobrojnosti pasmina koje su nekoć igrale krucijalnu ulogu u društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju Hrvatske.

Za autohtone hrvatske pasmine možemo može se reći da su dio nematerijalne kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske s obzirom na njihovu važnost u ne tako dalekoj prošlosti. S obzirom na industrijalizaciju i odmak od ruralnog načina života, izložba je idealna prilika da se iz prve ruke upozna s korijenima hrvatskog gospodarstva i načina života.

Na njoj će posjetitelji moći vidjeti preko 20 pasmina hrvatskog porijekla, a osim životinja priprema se i prezentacija OPG-a koji se, uz uzgoj autohtonih pasmina, bave i izradom proizvoda animalnog porijekla po principu ‘od polja do stola’. Od zabavnog sadržaja priprema se agility demonstracija radnih pasmina pasa, tematski nastup Kulturno-umjetničkog društva Sveta Ana i scenska točka lipicanske barokne raskoši – jedinstveni nastup barokne tematike s lipicanskim konjima kao glavnim akterima. Osim toga, pripremaju se i radionice testiranja kvalitete animalnih proizvoda, radionica mužnje, kvizovi znanja i još mnogo toga.

Izložba je edukativnog karaktera, a ulaz na izložbu je besplatan.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close