Posao po mjeri
Intervju

‘Studenti se zapošljavaju odmah nakon studija, a atraktivni smo mladima iz cijelog svijeta’

Anamarija Tabulov, voditeljica marketinga na ZŠEM-u, o benefitima i prilikama koje njihov studij nudi.

Poslovni.hr
02. ožujak 2024. u 08:02
Anamarija Tabulov/Foto: GORAN STANZL/PIXSELL

Agencija za visoko obrazovanje ocijenila ju je najboljom hrvatskom visokoobrazovnom institucijom u području ekonomije; prva je hrvatska AACSB akreditirana poslovna škola, a to znači da je ušla na popis 5% najkvalitetnijih u svijetu, uz bok slavnog Harvarda, Yalea ili Berekeleya; njihovi studenti zapošljavaju se u rekordnom roku, imaju priliku stjecati međunarodna iskustva i učiti ‘iz prve’ ruke, od gostujućih predavača iz poslovne zajednice, a već na preddiplomskoj razini mogu se specijalizirati za neko od područja, primjerice marketing u digitalnom dobu, umjetnu inteligenciju, sportski management…

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) doista je pravi primjer moderne visokoobrazovne institucije koja ide ukorak s potrebama tržišta rada, ali i trendovima gdje personalizacija obrazovnih modela postaje imperativ. Za sve koji žele studirati na ZŠEM-u sada je vrijeme za prijave, jer prijemni ispiti za prijediplomske studije Ekonomije i managementa te Poslovne matematike i ekonomije održava se 27. travnja.

Za upise je potrebno imati položenu državnu maturu (osnovne predmete B razine) i prijemni ispit, koji je najvažniji dio upisa. Održava se 27. travnja na njihovom kampusu, dok će ostali termini biti online. Tim smo povodom razgovarali s mag. oec. Anamarijom Tabulov, voditeljicom marketinga na ZŠEM-u. Zašto, uz sve navedeno, studirati na ZŠEM-u?
Razloga je puno, a na kandidatima je da izaberu što je njima najvažnije i iskoriste prilike koje im se pružaju. Studenti i alumni kao glavne benefite ističu međunarodnu razmjenu na više od 160 partnerskih sveučilišta diljem svijeta, stručnu praksu koja ih priprema za tržište rada pa se odmah nakon završetka studija zapošljavaju (94% ZŠEM-ovaca zapošljava se unutar jedne godine nakon završetka studija, dok 40% njih radi tijekom studiranja) te personalizirani pristup i pristupačnost profesora i osoblja.

200

stranih studenata lani je ugostio ZŠEM koji ima više od 160 partnerskih sveučilišta u više od 60 zemalja svijeta

Gdje studenti ZŠEM-a najčešće odlaze na studentske razmjene i kad imaju prvu priliku za to?
ZŠEM je danas jedinstven u Hrvatskoj sa svojom mrežom međunarodnih partnerskih sveučilišta, njih 160 u više od 60 zemalja. Tako omogućujemo studentima da dio svog studija provedu na partnerskom sveučilištu, prošire svoja znanja, studentsko iskustvo i upoznaju druge kulture. Odnedavno imamo i suradnju sa Stevens Institute of Technology u New Yorku te s jednim od najboljih sveučilišta u Aziji i najboljim u Kini – Tsinghua Universityjem u Pekingu.
Studenti imaju priliku otići na razmjenu nakon završene prve godine studija, a kako bi stekli pravo moraju imati prosjek ocjena minimalno 3.5. S obzirom na to da na studijskog godini studira oko 130 studenata, a imamo više od 160 međunarodnih partnera, studenti većinom odlaze na sveučilišta koja su im bila prvi izbor. No ZŠEM iz godine u godinu postaje i sve poželjniji za međunarodne studente. Tako smo lani ugostili više od 200 stranih studenata koji pri dolasku dobivaju svog mentora kako bi se što lakše snašli na ZŠEM-u i u Zagrebu. Također, za strane studente organiziramo razna druženja i putovanja kako bi upoznali našu zemlju i kulturu.

Danas su ‘na cijeni’ programi koji osiguravaju više stručne prakse. Kakva je situacija na ZŠEM-u?
Studenti ZŠEM-a rano se na studiju upoznaju s tržištem. Svi odlaze na stručnu praksu u poznate tvrtke, kako bi učili od stručnjaka iz industrije. U pronalasku idealnog poslodavca za praksu pomaže im Career Centar. Svake godine organizira se i sajam karijera pod nazivom Student Future Day na kojem studenti ne pronalaze samo praksu, već i stalan posao.
Ove godine Student Future Day održava se 7. ožujka, prisustvovat će mu bivši, sadašnji i budući studenti, a cilj je predstaviti ZŠEM, njegove studente i alumne uspješnim poslodavcima. No Student Future Day i tvrtkama omogućuje lakši pristup motiviranim studentima te brže i efikasnije pronalaženje kvalitetnih studenata za stalne i povremene studentske poslove. Najveći broj ZŠEM alumnija, kojih je danas više od 3000, gradi karijere u poslovnom sektoru, kompanijama, bankama, velik broj je pokrenuo svoje tvrtke, ili su preuzeli vođenje obiteljskih tvrtki.

Širenje mreže renomiranih partnera

Odnedavno ZŠEM ima i suradnju sa Stevens Institute of Technology u New Yorku te s jednim od najboljih sveučilišta u Aziji – Tsinghua Universityjem u Pekingu.

Studenti prijediplomskih studija ZŠEM-a mogu birati između četiri koncentracije. Koncentracije su paketi pet izbornih kolegija, od kojih se dva kolegija izvode na engleskom i tri na hrvatskom jeziku. Zašto ste uveli koncentracije i kakav je interes za takvim oblikom studiranja?
Kao vodeća poslovna škola na ovom dijelu Europe kontinuirano ulažemo u razvoj naprednih modela obrazovanja kako bi Hrvatska bila atraktivna obrazovna destinacija mladima iz cijelog svijeta. Koncentracije su rezultat praćenja elitnih svjetskih praksi, a ZŠEM je u nastavni program uveo četiri koncentracije koje omogućuju studentima specijalizaciju u danas najvažnijim obrazovnim područjima: Međunarodno poslovanje, Digitalni marketing i umjetna inteligencija, Financije i Fintech te Sportski management.

Koncentraciju Digitalni marketing i Umjetnu inteligenciju podržava, primjerice, i svjetski informatički div, IBM, koji će studentima omogućiti korištenje nekih od najmoćnijih IBM alata. Personalizacija obrazovnih modela postala je imperativ svjetskih obrazovnih standarda, a individualizacija programa i specijalizacija ključan su korak u razvoju međunarodne karijere.

U hrvatskoj javnosti, čini se, postoji predrasuda da profesionalni sport i fakultet ne idu ruku pod ruku. ZŠEM to demantira, jer svojim studentima olakšava razvijanje dualne karijere. Možete otkriti na koje sve načine?
Razvoj dualne karijere nešto je što ZŠEM potiče, omogućujući studentima fleksibilnost. Profesionalni sport s brojnim treninzima, pripremama i natjecanjima teško je uskladiti sa željom za daljnjim obrazovanjem, pa smo prijediplomski studij organizirali prema njihovim obvezama.

Primjerice, sustavno korištenje e-learninga pomaže aktivnim sportašima nadoknaditi brojne izostanke s nastave; propuštena predavanja nadoknađuju i kroz individualne konzultacije s profesorima na kampusu ili online te na demonstraturama. ZŠEM trenutno pohađaju sportaši iz 20-ak sportova, oko 25 kategoriziranih sportaša, 15-ak državnih prvaka te nekoliko nositelja medalja sa svjetskih i europskih prvenstava.

Dodatno, ZŠEM je uspješno ostvario niz značajnih EU projekata koji su dodatno obogatili našu međunarodnu dimenziju. Erasmus+ sport projekt “Micro Learning Entrepreneurship for Athletes (MLEA)” omogućio je sportašima razvijanje poduzetničkih vještina putem kratkih, prilagodljivih modula.

* Sadržaj omogućio ZŠEM

New Report

Close