Nagradni fond iznosi 10.000 eura: Od 8 do 14. travnja održava se zanimljivo natjecanje

Autor: Borivoje Dokler , 12. ožujak 2024. u 14:14
Timovi će tijekom otprilike 24 sata rješavati kompleksan zadatak optimizacijskog tipa/PD

Početkom travnja u zagrebačkom hotelu Zonar održat će se studentsko tim sko natjecanje u programiranju kojeg drugu godinu za redom zajednički organiziraju udruge X.FER i Financijski klub.

Od 8. do 14. travnja u Zagrebu će se održati drugo izdanje timskog natjecanja u programiranju AlgoTrade hackathon. Događaj organiziraju studenstke udruge X.FER i Financijski klub, a natjecanje se sastoji od dva dijela.

U prvom dijelu, od 8 do 11. travnja, natjecatelji će sudjelovati na raznim predavanjima i radionicama sveučilišnih profesora i stručnjaka iz industrije. Obradit će se raznovrsne teme iz tehnološkog i financijskog sektora, a program će se provesti u hibridnom obliku, na FER-u i online. Ovaj je dio događaja otvoren za javnost i svi zainteresirani se mogu priključiti.

“Drugi dio natjecanja održat će se uživo, od 12. do 14. travnja u hotelu Zonar. Timovi će tijekom otprilike 24 sata rješavati kompleksan zadatak optimizacijskog tipa, a deset finalista će imati priliku prezentirati svoja rješenja pred komisijom. Za sve studente izvan Zagreba i Hrvatske, osiguran je besplatan smještaj u hotelu Zonar tijekom dvije noći natjecanja. Prijave za studente iz Zagreba traju do 23. ožujka”, kaže Maja Milas, studentica 5. godine fizike i članica udruge X.FER.

Precizan tekst zadatka bit će tajna do samog natjecanja, ali ono što se može reći je da je zadatak iz područja elektroenergetskih sustava, odnosno trgovanja energijom. “Što se tiče kriterija, rješenja će se bodovati u realnom vremenu tijekom tri natjecateljske runde od kojih će svaka nositi sve više bodova. Taj se dio natjecanja boduje automatskim algoritmom za ocjenjivanje i ti bodovi čine većinski dio ukupnih.

Nova znanja o tradingu i financijama

Cilj projekta je da svi natjecatelji na završetku hackathona iziđu s novim znanjima o svijetu tradinga i financija te da testiraju svoje programerske vještine.

Umrežavanje s industrijom
U nedjelju, 14. travnja, deset će finalista prezentirati svoja rješenja pred komisijom i na taj način imati priliku osvojiti dodatne bodove kako bi se bolje plasirali. Bodovat će se inovativnost rješenja, skalabilnost, primjena na stvarni industrijski problem i slično”, otkiva Maja Milas.

Nagradni fond ovogodišnjeg natjecanja iznosi 10.000 eura, od kojih će pobjednički tim dobiti 5000, drugoplasirani 3000.a trećeplasirani tim 2000 eura.

Rješenja će se bodovati u realnom vremenu tijekom tri natjecateljske runde od kojih će svaka nositi sve više bodova/PD

“Uz financijske nagrade, timovi će prije svega dobiti jedno uzbudljivo iskustvo i priliku za stjecanjem novih vještina. Naš je cilj da svi natjecatelji na završetku hackathona iziđu s novim znanjima o svijetu tradinga i financija te da testiraju svoje programerske vještine. Uz to, timovi će imati priliku povezati se s kolegama sličnih interesa iz cijeloga svijeta te upoznati razne stručnjake iz industrije”, ističe članica X.FER-a koju smo upitali kako je nastala zamisao za AlgoTrade hackathon.

“Ideja je nastala na jednoj pauzi između predavanja, ili u redu za menzu, teško je točno reći. Zvonimir Haramustek, predsjednik X.FER-a te dugogodišnji natjecatelj na raznim hackathonima i Sven Barac, potpredsjednik Financijskog kluba i strastveni ljubitelj financija, došli su na ideju da naprave natjecanje koje će povezati njihove interese. Tu se rodila ideja AlgoTrade hackathona, a sve ostalo produkt je nespavanja i entuzijazma koji su obilježili iduća dva mjeseca.

X.FER je udruga koja godinama provodi studentska programerska natjecanja i tu je Zvonimir imao punu podršku u tehničkoj izvedbi cijelog projekta. S druge strane, Financijski klub organizira brojne radionice i predavanja iz ekonomskog sektora pa su dali projektu vjetar u leđa po pitanju traženja partnera projekta i organizacije predavanja”, objašnjava Maja Milas i dodaje kako je prvo izdanje AlgoTradea svima bila jedna velika škola, ali su uz sve napore, na kraju su svi bili iznimno zadovoljni.

“Nekoliko dana prije samog natjecanja bilo je različitih strahova, ali srećom, sve je prošlo bez poteškoća i kući smo došli radosni. Najviše govore pozitivna iskustva prošlogodišnjih natjecatelja od kojih se nekoliko priključilo udrugama, a mnogi još od rujna ispituju spremamo li novo izdanje. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez velike podrške FER-a i partnera koji su vjerovali u nas i podržali događaj”, kaže studentica 5. godine fizike i naglašava kako su potaknuti prošlogodišnjim uspjehom ovogodišnji projekt odlučili dignuti na novu razinu.

10 000

eura iznosi nagradni fond natjecanja; prvoplasirani tim dobiva 5000, drugosplasirani 3000, a trećeplasirani 2000 eura

“AlgoTrade postaje međunarodno natjecanje te, uz 60 studenata iz Zagreba, ove godine očekujemo i 40 studenata s brojnih europskih sveučilišta. Kroz pažljiv proces selekcije biramo najbolje od najboljih i ambicija nam postati jednim od najvećih hackathona na ovim prostorima”, kaže Maja Milas i pojašnjava kako su osim povećanja nagrada, izmjenili i sam program natjecanja koji ove godine ima više sadržaja.

Uz nove ljudske snage, ističe, pokušavaju unaprijediti svaki pojedini dio projekta. Trenutno u organizaciji AlgoTradea sudjeluje dvadesetak ljudi što je značajno više u odnosu na prethodnu godinu, a o napretku svjedoče prošlogodišnji partneri koji su ponovno podržali projekt i pohvalili njegov razvoj.

Istaknuti članovi i projekti
X.FER (Informatički klub studenata FER-a) studentska je udruga na Fakultetu elektrotehnike i računarstva nastala s ciljem provođenja vještine ‘Natjecateljsko programiranje’ na FER-u. Polaznici vještine upoznaju se s primjenom algoritama u rješavanju složenih problema te uče optimizirati svoja programska rješenja. Osim vještine, organiziraju i programerska natjecanja na kojima studenti imaju priliku pokazati usvojena znanja.

AlgoTrade je njihov najveći projekt, ali su u prošloj godini organizirali i optimizacijsko natjecanje došašće++, pojedinačno natjecanje u algoritmima SNAP, Večer matematike i još mnogo toga.

Članovi kluba su bivši natjecatelji i olimpijci, a udruga trenutno broji 15-ak aktivnih te preko 50 počasnih članova. Njihova misija je omogućiti polaznicima vještine strukturirano obrazovanje iz algoritama te ih pripremiti za poslovne intervjue karakteristične za ovaj dio IT sektora.

Žele stvoriti otvorenu zajednicu u kojoj će članovi izmjenjivati natjecateljska i poslovna iskustva te učiti jedni od drugih. Financijski klub je studentska udruga koja djeluje na području financija te okuplja najbolje zagrebačke studente s ciljem edukacije i profesionalnog napretka, kako članova tako i zajednice. Osnovana 2005. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, udruga od samog početka niže uspjehe brojnim projektima, radionicama i konferencijama.

Članovi Kluba promiču financijsku teoriju i praksu te doprinose stvaranju interesa prema financijama. Klub je za svoj rad primio mnogobrojne Dekanove i Rektorove nagrade, a njihov rad i trud prepoznala je Zagrebačka burza dodjelom nagrade za izniman doprinos edukaciji o tržištu kapitala.

‘Vjerujem da je za nas mlade puno toga dostupno, samo se trebamo ohrabriti i preuzeti inicijativu’

“Na pitanje kako je to biti mlada osoba u Hrvatskoj, dobivam prije svega pozitivne emocije i mislim da nam je gomila prilika na raspolaganju. Kroz iskustvo suradnje s fakultetom, posebice Fakultetom elektrotehnike i računarstva, imala sam priliku svjedočiti koliko su djelatnici fakulteta otvoreni za studentske projekte te koliko su voljni pomoći. Najveću zahvalnost svakako dugujemo prodekanici Ani Sušac koja je bila tu za nas od samih početaka. Slična iskustva imali smo i na razgovorima s firmama gdje su nas svaki put dočekali dobre volje i otvorenih vrata. Prostor za poboljšanje vidim u prenošenju informacija. Kao studentica pete godine koja se za nekoliko mjeseci treba suočiti sa svijetom zapošljavanja, osjećam se malo izgubljeno. Mislim da postoji prilika da se mladim ljude za vrijeme trajanja studija pomogne pri odgovoru na pitanje ‘Što nakon fakulteta?’ kroz poticaj na stručne prakse, razmjene i slična iskustva. Sve u svemu, okolina u kojoj se razvijamo je poticajna i optimistična sam oko svega što dolazi. Vjerujem da je za nas mlade puno toga dostupno, samo se trebamo ohrabriti i preuzeti inicijativu, ističe Maja Milas, studentica 5. godine fizike i članica udruge X.FER.
Maja Milas/PD

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close