Struja će poskupjeti bez obzira na obećanje ministra Panenića

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2016. u 10:20
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prostora za smanjenje cijene struje je malo, samo tri-četiri posto, a smanjenjem PDV-a na 12 posto državni proračun gubi milijardu kuna godišnje.

Od 1. siječnja sljedeće godine naknada za obnovljive izvore energije (OIE) koja je dio svakog računa za električnu energiju povećat će se sa sadašnjih 3,5 lipa na 12 lipa po kilovatsatu (kWh).

To pak znači da će računi za struju kućanstva prosječne potrošnje od 3000 kWh godišnje porasti za 30-ak kuna mjesečno. No tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić ovih dana uvjerava javnost da do tog poskupljenja neće doći i da će smisliti model kako će ga anulirati. Panenić navodi da se to može postići smanjenjem PDV-a na struju ili razgovorom s opskrbljivačima električnom energijom i regulatorima, dakle smanjenjem cijena struje. On pri tome optužuje bivšu Vladu, odnosno ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je odluka o tome donesena za njegova mandata.

>>Uskoro poskupljuje struja, dio potrošača imat će znatno veće račune

Vrdoljak pak kaže da je za njegova mandata ta naknada već povećana sa 0,5 na 3,5 lipa, ali je to povećanje tada kompenzirano snižavanjem cijene struje od 10 posto. On kaže da je ove godine ta naknada trebala biti povećana na sedam lipa, ali nije, kako kaže, zbog nerada Panenića koji je sad mora povećati na 12 lipa. Vrdoljak ističe i da je povećanje naknada za OIE neminovno, ali da je s time trebalo ići postupno.

Sugovornici Večernjeg lista kažu da Panenić može probati anulirati povećanje naknade za OIE na ukupnom iznosu računa za struju tako da prisili HEP da snizi cijene struje, ali tu nema puno prostora, možda za svega tri-četiri posto. Smanjenje PDV-a na struju na 12 posto pak smatraju lošom idejom jer bi time državni proračun izgubio oko milijardu kuna godišnje, a potaknuo bi se uvoz jer Hrvatska uvozi 30 do 40 posto struje. Panenić nam je jučer bio nedostupan za komentar.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Mi trebamo platiti raliku u cijeni između tržišne i povlaštene cijene koju je država obećala investitorima u vjetroelektrane. To je isto kao kada država subvencionira cijenu preskupih električnih automobila. U zemlji ovakvih političara koji vode zemlju stvarno je sve moguće.

neka stoka sitnog zuba plaća, hepovci moraju napuniti jasle do zime, duga je uhljebnička zima

zbog toga deseci tisuća ljudi diljem lijepe naše prosvjedovati će da bi iskazali svoje ne zadovoljstvo ovako jednostranim enornim povečanjem nameta
masovno će se otkazivati ugovori hep-u
socijala će trgati i paliti svoje vaučere za besplatnu srtuju u znak potpore i protesta
itd …
i tako smo se ustali slijedeće jutro slegnuli ramenima i nastavili dalje kao da se ništa nije desilo

New Report

Close