Stručnjak za nekretnine: ‘Ovo su znakovi koji najavljuju pad cijena, u državama EU-a tržište se gotovo prepolovilo’

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2023. u 10:01
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina

Takva situacija bila je 2001. godine. Kada su došle povoljnije kamate, cijene nekretnina počele su rasti, rekao je i podsjetio na 2008., vrijeme krize, kada su, kako kaže, isto kamate rasle.

Istaknuo je kako se uslijed postojećeg rasta cijena kamata očekuje ipak usporavanje na tržištu.

‘U Hrvatskoj su rezultati 2008. došli nešto kasnije. Vidite koliko nam je duga bila recesija i kriza. Tržište nekretnina oporavljalo se sve do 2015. godine’, istaknuo je Ranilović za HRT.

Rast kamata smanjuje potražnju

Na pitanje bi li se mogao očekivati i pad potražnje i pad cijena, Ranilović je kazao da to ovisi do koliko će kamate rasti.

‘Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje, pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a onda tek nakon toga, kako je to subjektivni stav prodavatelja, slijedi i korekcija cijena’, dodao je.

Napominje da bi trebalo voditi računa o traženim cijenama jer nisu iste kao i realizirane, posebno kad je riječ o rabljenim nekretninama. Posljednju su godinu tražene cijene nekretnine porasle za 20%, a realizirane su rasle od 12 do 14 posto.

Ranilović tvrdi da se trenutačno ne može u Hrvatskoj govoriti o ‘nekretninskom balonu’.

‘Nije to niti blizu onoga kakva je bila 2008. kada su bili nerealni krediti, nerealna očekivanja i nerealne cijene’, dodao je.

Napominje da je u Zagrebu stambeni fond starih stanova neodržavan, a potres je to još radikalizirao.

‘Svi gledaju novogradnju, da se osjećaju sigurnije, jer je sigurnost postala bitan faktor’.

U Hrvatskoj se ne gradi mnogo, tvrdi Ranilović.

‘Ako se izuzme apartmanizacija u priobalju, u kontinentalnom dijelu se ne gradi puno. U Zagrebu postoji veliki potencijal novogradnje, dok je situacija drugačija što se tiče rabljenih stanova’.

Osim rasta cijena nekretnina i kamatnih stopa u porastu su i cijene najmova. Na pitanje trebaju li se država ili lokalna samouprava snažnije uključiti u izgradnju kako bi se mladim obiteljima omogućilo stanovanje u najmu po nekim povoljnijim uvjetima, Ranilović je rekao kako smatra da bi država i lokalna samouprava trebale na tome zajedno raditi te da u državama EU-a lokalna razina to dosta potiče.

Uz postojeći rast cijena nekretnina, posebno u priobalju, Ranilović potvrđuje da ljudi sa sasvim solidnim primanjima ondje nemaju gdje živjeti.

‘Sve je okrenuto prema turizmu i apartmanizaciji i nekretnine su preskupe’, kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a.

Komentari (4)
Pogledajte sve

dragon2000, 24.01.2023. u 07:23

@lantana Mislim da imaš problema s alkoholom ili drugim opijatima. Naime, u članku se ne nigdje ne spominje gosp. Boro. Vezano na tržište nekretnina, kod koji se bavim time na obali, ne da se prepolovilo nego ne postoji. Nijemci i ostali stranci uplašeni posljedicama ukrajinsko-ruskog rata su nestali.

Kakve ti imaš probleme? Moj komentar se odnosi na inače sveprisutnog u medijima, Boru Vujovića, vlasnika agencije za nekretnine”Opereta”. Tako da mi je drago da se ponekad spomene i netko drugi kao stručnjak za nekretnine. A koliko je uopće netko stručan, to je druga stvar. Ti pazi na svoje riječi, bezobrazluk te obilježava.

@lantana Mislim da imaš problema s alkoholom ili drugim opijatima. Naime, u članku se ne nigdje ne spominje gosp. Boro. Vezano na tržište nekretnina, kod koji se bavim time na obali, ne da se prepolovilo nego ne postoji. Nijemci i ostali stranci uplašeni posljedicama ukrajinsko-ruskog rata su nestali.

Ovaj stručnjak priča netočne informacije. Samo u Blatu u Zagrebu se sada gradi oko 600 stanova počevši od rotora.

Broj građevinskih dozvola koje se izdaju je blago pao, ali Zagreb je do kraja 2024 po sadašnjoj statistici jedno veliko gradilište. Grade se velike zgrade a isto se može provjeriti na web stranici Lankea. A stručnjaku HGK dajte pedalu jer je neupućen, i mlatara.

Iako je u članku rečeno sve što već dobro znamo, lijepo je znati da U Hrvatskoj postoji još poneki stručnjak za nekretnine, osim Bore s repićem.

New Report

Close