Stručnjak upozorava: Na tržištu nekretnina postoji jedno nelojalno i nekorektno ponašanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2019. u 15:05
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović poručio je u petak da na hrvatskom tržištu ne postoji nekretninski balon, no i da svi u industriji poslovanja nekretninama moraju voditi brigu o održivosti te biti umjereni.

"Mi mislimo da nekretninski balon ne postoji, no da su cijene dijelom pretjerane – jesu, i smatramo da će to tržište regulirati", izjavio je Ranilović Hini na 32. forumu poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK), koji je u zagrebačkom hotelu Sheraton okupio više od 600 dionika industrije.

Ranilović apelira na odgovornost svih u djelatnosti poslovanja nekretninama, u smislu da moraju voditi brigu o održivosti, jer previsoke cijene nisu poželjne. 

Pojašnjava da većina agencija za kupoprodaju nekretnina nastoji staviti cijene u realne okvire, no postoje iznimke i trend kod pojedinih agencija koje se žele svidjeti prodavatelju pa tako podižu cijenu nekretnine, u smislu da sugeriraju veću prodajnu cijenu kako bi tada oni postali posrednici u njenoj prodaji.

U prijevodu, neki u pribavljanju nekretnina prate objavljene oglase drugih kolega, stupe u kontakt s prodavateljem uz obrazloženje da imaju kupca te nekretnine koji nudi veću cijenu, čime nastoje privoliti prodavatelja da uzme njih za posrednika. 

"Materijalno je postalo jedini kriterij"

Takvo ponašanje je nelojalno, nekorektno, predstavlja dovođenje prodavatelja u zabludu, a i nekolegijalno je jer se prijevarom poništava trud kolege, kaže Ranilović, koji je poručio okupljenima kako ima osjećaj da je materijalno postalo jedini kriterij, a da je nekolegijalnost na vrhu.

Kaže da je kod tržišta nekretnina poželjno da ne raste pretjerano, jer uvijek može doći do jo-jo efekta, u smislu da je nakon prevelikog rasta i pad dublji.

"Ne možemo rezati granu na kojoj sjedimo, moramo biti umjereni i održivi, no pojedinci koji su manjina dižu cijene iz totalno nerealnih okvira, koji bi mogli uzrokovati probleme sutra", kaže Ranilović.

Poručuje da je tržište nekretnina u svojevrsnom uzletu, no kako u Udruženju pokušavaju "spuštati tu tenziju".

"Kao pametni ljudi s iskustvom krize iz 2008. svjesni smo što se može dogoditi, no naravno to ne znači da najavljujemo ili očekujemo ikakve krize", rekao je Ranilović, dodajući da je želja stabilno tržište s održivim rastom.

Ranilović je kazao da tržište već sada ne prati kvalitetno visoke cijene, jer se promet usporava, a napominje i da mjerilo trebaju biti realizirane cijene nekretnina, koje su često bitno niže od traženih.

Kada je riječ o tržištu nekretnina u budućem razdoblju, Ranilović procjenjuje da će u sljedeće dvije godine cijene nekretnina doći u "neke realne okvire". Smatra da će još iduće godine rasti, no sporijim tempom, nakon čega bi trebalo doći do stabilizacije.

"Ciklus rasta će polako usporavati i završiti", kaže Ranilović te dodaje da će neki prodavatelji biti nezadovoljni, jer će shvatiti da ne mogu dobiti ono što su zamislili.

Ranilović: Subvencioniranje stambenih kredita ne postiže svoju svrhu

Ranilović kaže da su u Udruženju protiv subvencioniranja stambenih kredita jer ne postižu svrhu i ne dovode nove kupce, a smatra da su one imale smisla samo kada je na tržištu bio slab promet.

Napominje da uvijek kratkoročna potražnja u nekom određenom roku podiže cijenu. 

"Da je bilo kakva mjera koja je permanentna tijekom cijele godine, onda u redu, no čim je neki rok, onda takva mjera stvara cikluse, pa tako nakon svakog kruga subvencija dolazi do jakog usporavanja tržišta, dok se uoči dodjele subvencija ono podigne i porastu cijene, što nikako ne valja u ovom trenutku", pojašnjava Ranilović u izjavi za Hinu.

Dodaje da ova mjera ne obuhvaća one kojima je potrebna, s obzirom da je mogu koristiti oni koji su kreditno sposobni, dok ovi drugi, koji bi trebali biti ciljana skupina, najčešće su kreditno nesposobni i uslijed nepovoljnih okolnosti odlaze na rad u inozemstvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

interesantni stručnjaci za nekretnine kod nas. registrirali firme, završili neki tečaj i govore gluposti. neka majstor ranilović izračuna cijenu jednog metra stana i trošak koji je poznat tako da kupci znaju točan podatak ( koji i sada postoji ). u kanadi postoj istudij za prodaju nekretnina. ovdje sve iznad 2 tisuće eurića, čak i novih stanov aje čisto napuhacvanje i traženje neukih i ograničenih za kupnju. malo ima parajlija koji žele kupiti bilo što u hrvatskoj – večinom zbog cijelog društvenog okruženja.
svi priučeni likovi žele se igrati velikih znalaca i sposobnih polovnih likova!! a svi skupa su robovi banaka i kupci i investitori koji nemaju niti lipe u đepu već vezu u banci.

New Report

Close