Stručnjaci upozoravaju: Nova, opasna i lako dostupna droga može vas koštati života već pri jednoj konzumaciji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. svibanj 2023. u 08:43
FOTO: REUTERS/Joshua Lott

Riječ je o izuzetno jakom sintetskom opioidnom analgetiku, po djelovanju sličnom morfiju, ali je oko sto puta jači. Kao lijek, više od 40 godina, izdaje se na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijima maligne bolesti.

Iako nije raširena u Hrvatskoj stručnjaci su zabrinuti zbog nove, opasne i lako dostupne droge fentanila koja diljem svijeta odnosi mnoge živote, a i samo jedna konzumacija može dovesti do ovisnosti pa čak i smrti.

Zbog velike potencije fentanila, izloženost vrlo malim količinama može biti opasna po život, što povećava rizik za korisnike, ali i policiju te sve koji nenamjerno mogu doći u dodir s tom drogom ili s površinama gdje ostaje talog, upozorava načelnik kriminalističke policije Antonio Gerovac.

Ubojita dva do tri miligrama

Droga za koju se u široj javnosti doznalo nakon što je izazvala smrt glazbenih zvijezda Princea i Toma Pettyja, ali i niza ovisnika na ulicama SAD-a i Kanade, letalna je u dozi od svega dva do tri miligrama, što je ekvivalent pet do sedam zrna soli.

Riječ je o izuzetno jakom sintetskom opioidnom analgetiku, po djelovanju sličnom morfiju, ali je oko sto puta jači. Kao lijek, više od 40 godina, izdaje se na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijima maligne bolesti.

Opasnost je što ga je vrlo teško dozirati. Dileri ga znaju pomiješati s heroinom, ali i s kokainom, a male količine fentanila mogu prouzročiti jako puno zla, kaže pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Da je riječ o ozbiljnom problemu govori podatak da u SAD-u, gdje je zadnjih desetak godina preplavio crno tržište, godišnje od fentanila umre oko 100.000 ljudi.

“Fentanil koji je jači, jeftiniji i lakše ga je krijumčariti pa je na ulici zamijenio heroin. Svega 20 kilograma fentanila može zamijeniti tonu heroina pa iako je jeftin, donosi veću zaradu i ne mora ga se dovlačiti iz Afganistana”, pojašnjava Petković.

Za ilegalnu proizvodnju fentanila kao i njegovih analoga potrebne su samo odgovarajuće kemikalije. S ilegalnom proizvodnjom najprije se krenulo u Meksiku između 2000. i 2005., a danas ga proizvode i u SAD-u, otkriva Petković.

Nabava uglavnom preko interneta

Gerovac kaže da su primarni izvor fentanila i njegovih analoga azijske države, gdje se ne proizvodi samo u ilegalnim laboratorijima, već i velikim farmaceutskim tvrtkama.

Ovisnici ga, pak, uglavnom nabavljaju putem interneta, a kupnja je relativno jednostavna i ne zahtijeva često zalaženje u sigurnije i anonimnije aspekte interneta poput darkneta, kaže Gerovac.

Zbog toga Hrvatska i sve zemlje u kojima nije široko prisutan, smatra, moraju biti svjesni opasnosti ove droge, jer se u kratkom vremenu mogu dovesti u situaciju, u kojoj se primjerice našla Estonija, da imaju veći broj smrtnih slučajeva od fentanila.

“Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil koji će zbog nestručnog rukovanja, posebno kod djece i maloljetnika, udisanjam prašine iz otvorene poštanske koverte dovesti do trovanja i smrti uslijed zastoja rada pluća”, upozorava Gerovac.

Zbog toksičnosti fentanila u malim količinama, dodaje, i ilegalna proizvodnja će se vjerojatno smatrati manje privlačnom opcijom od nabave putem interneta, tim više što proizvodnja zahtijeva posebnu opremu kako bi se ograničila izloženost fentanilu.

Najbrže se širi među ovisnicima bez nadomjesne terapije

Premda situacija u Europi po pitanju fentanila nije toliko zabrinjavajuća kao u SAD-u tu se drogu, po Petkovićevim riječima, na sjeveru Europe počelo ilegalno sintetizirati prije sedam godina u zemljama u kojima je vladala nestašica heroina, a najviše problema s predoziranjem imala je Estonija.

“Hrvatska za sada nema problema s fentanilom jer ima dobar sustav brige o opijatskim ovisnicima kojima je dostupna supstitucijska terapija”, kaže Petković, ističući da se najviše širi među heroinskim ovisnicima bez odgovarajuće nadomjesne terapije.

Ipak, naglašava da trebamo voditi voditi računa o porastu broja smrti od predoziranja narkoticima u svijetu.

Kao hitan lijek u slučaju predoziranja opioidima poput fentanila, heroina i morfija upotrebljava se nalokson, odnedavno dostupan i u obliku nazalnog spreja.

Ministarstvo zdravstva i HZJZ osnovali su radnu skupinu koja razmatra mogućnost dostave ovoga lijeka ovisnicima i njihovim obiteljima jer on može spriječiti smrt od predoziranja prije dolaska Hitne pomoći, naglašava Petković.

(Hina) xvl/xam yam

Komentirajte prvi

New Report

Close