Stručnjaci otkrivaju: Čekaju li nas u novoj godini uz novu valutu i nove, više cijene proizvoda?

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2022. u 12:59
Foto: Pixabay

Na pitanje hoće li cijene biti skuplje, Smoljak Katić je rekla kako povećanje cijena ne smije biti rezultat uvođenja eura.

Blagdanska potrošnja u punom je jeku. Gužve su u prometu, ali i u trgovinama. Još jedno kraće vrijeme kupovat ćemo u kunama, a zatim u eurima, piše HRT. Čekaju li nas u novoj godini uz novu valutu i nove, više cijene proizvoda? Kako su se trgovci pripremili na ove novine, hoće li biti teškoća u prvim tjednima 2023.?

“Dvojno iskazivanje cijena počelo je 5. rujna i trajat će do kraja 2023. godine. To je faza u kojoj se i trgovci i potrošači privikavaju na novu valutu, kako bi bilo što manje zbunjenosti”, rekla je Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Apelirala je na građane da u fazi dvojnog opticaja koriste više bankovne kartice ili pripreme sitni novac kako bi olakšali i sebi i prodavačima koji se također privikavaju.

“Mogu se očekivati problemi s kartičnim poslovanjem u novogodišnjoj noći, ali ne očekujemo da će biti značajnijih problema, rekla je. Mi smo nacija koja preživjela promjene valuta, tehnologija je daleko otišla, napredovali smo i ne očekujemo neke velike zastoje. Ako se netko i nađe u toj situaciji molimo da imaju strpljenja i razumijevanja”, dodala je.

Na pitanje hoće li cijene biti skuplje, Smoljak Katić je rekla kako povećanje cijena ne smije biti rezultat uvođenja eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close