Stručnjaci otkrili zašto je Hrvatska po smrti od Covida među najgorima u svijetu

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2022. u 11:38
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Odlučili su usporediti niz ključnih parametara koji bi teoretski mogli utjecati na smrtnost u RH s istim parametrima u svim članicama EU.

Hrvatska je prema broju mrtvih od Covida među najgorima u svijetu. S oko 3700 umrlih na milijun stanovnika imamo čak 1600 više od prosjeka Europske unije, što je katastrofalan podatak.

Kako otkriva Jutarnji, internacionalni ekspertni tim, koji među ostalim uključuje hrvatske i američke znanstvenike, ovih dana traga za uzrocima visoke stope smrti od Covida u RH. Odlučili su usporediti niz ključnih parametara koji bi teoretski mogli utjecati na smrtnost u RH s istim parametrima u svim članicama EU.

Među ostalim, u obzir se uzima cijepljenost po dobnim skupinama, broj liječnika i sestara, opremljenost jedinca intenzivne skrbi, epidemiološko stanje nacije (pretilost, dijabetes…), dobna struktura stanovništva. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska prema odabranim parametrima ipak nije trebala završiti tamo gdje je danas – među najgorima u svijetu.

Lauc: Zakazali smo

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić upozorava na nisku cijepljenost, posebice stanovništva starijeg od 60 godina i to je po njemu najvažniji razlog Osim toga, tu je visok udio starijih osoba u populaciji, relativno velik broj pretilih osoba i kasni dolazak bolesnika u bolnicu, oko sedmog dana bolesti kada antivirusni lijekovi više ne djeluju.

Znanstvenik Gordan Lauc, s druge strane, upozorava na termin “smrtnosti koja se može spriječiti” koja je u Hrvatskoj i inače dvostruko viša nego u Njemačkoj.

“Ako ljude ne uspijevamo spasiti od drugih bolesti, nije bilo logično očekivati da ćemo uspjeti od Covida”, tumači Lauc za Jutarnji.

No, i on se slaže kako smo katastrofalno zakazali s cijepljenjem starijih od 75 godina. Jednostavno smo nesposobni organizirati cijepljenje starih i nepokretnih, zaključuje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kirin, 12.02.2022. u 23:01

Zato što i kad netko strada u saobraćajnoj nesreći pišu Covid, po direktivi…..

ne lupetaj…

Zato što i kad netko strada u saobraćajnoj nesreći pišu Covid, po direktivi…..

A da nije mozda zasto sto imamo jednu radnu osobu po jednom umirovljeniku?

New Report

Close