Stručnjaci odgovaraju: Prodajna cijena usluge i rabat

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2014. u 12:36
Thinkstock

U sklopu projekta Poslovni uzlet, Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s partnerima otvorili su Q & A sekciju (pitanja i odgovori) koja ima za cilj okupiti stručnjake koji će malim i srednjim poduzetnicima davati odgovore na brojna pitanja koja ih koče u svakodnevnom poslovanju.

U sklopu projekta Poslovni uzlet, Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s partnerima otvorili su Q & A sekciju (pitanja i odgovori) koja ima za cilj okupiti stručnjake koji će malim i srednjim poduzetnicima davati odgovore na brojna pitanja koja ih koče u svakodnevnom poslovanju.

Svoje slučajeve i pitanja možete slati na adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Poslovni uzlet – pitanje' te navedite ime i prezime stručnjaka ili organizaciju kojoj je pitanje namijenjeno. Popis stručnjaka kojima možete postaviti pitanje pogledajte na ovom linku.

Stručnjaci koji će malim i srednjim poduzetnicima biti na raspolaganju partneri su u Poslovnom uzletu, ali i stručnjaci koji su odlučili podržati poduzetnike kroz savjetovanje i odgovaranje na pitanja. Odgovore na pitanja objavljivat ćemo u specijal'Pitanja i odgovori'.

Pitanje:

Jedan naš partner nam je ispostavio račun za usluge u iznosu od 5000 kn, i na taj račun je stavio rabat na plaćanje do 30 dana u iznosu od 2500 kn. Nakon što je prošlo 30 dana a račun nije plaćen  poslao nam je novi račun koji se odnosi na taj rabat, znači 2500 kn. Zanima me je li takva radnja dozvoljena odnosno mogu li se izdavati računi po tom principu bez prethodnog ugovora ili dogovora?

Odgovara: Vlatka Sakar, Trening centar i Antea revizija

Cijenjeni, ako je ugovor/dogovor između Vas i partnera bio da je prodajna cijena isporuke 5.000 kuna uz tzv. casa sconto (Vi ga nazivate rabat) 50% u slučaju ranijeg plaćanja, onda je postupak vašeg partnera u skladu s dogovorom. Ako pak nije dogovoreno da je prodajna cijena isporuke 5.000 kuna te da je casa sconto (vi ga zovete rabat) u slučaju ranijeg plaćanja 50%, onda je sam originalni račun pogrešan. Ako je dakle ipak bio dogovor da je prodajna cijena isporuke 5.000 kuna i da ostvarujete rabat (casa sconto) u slučaju ranijeg plaćanja, a vi niste platili u skladu s tim dogovorom, onda je partner ispravno postupio da vam je zaračunao nerealizirani casa sconto. Tehnika naknadnog obračunavanja, po mome mišljenju, ne treba vas brinuti, jer porezne rizike ovakvog tretmana snosi vaš partner. Bitno je jedino da li ste ugovorili s njime 5000 kuna i umanjenje u slučaju ranijeg plaćanja. Ako jeste tako ugovorili, a niste se pridržavali dogovora, onda je postupak partnera bez obzira na porezne rizike ispravan. Ako pak niste tako dogovorili onda je i originalni račun pogrešan i pretpostavljam da ste ga reklamirali prije isteka 30 dana. 

Svoje slučajeve i pitanja možete slati na adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Poslovni uzlet – pitanje'!

Komentirajte prvi

New Report

Close