Gledate filmove na internetu? Od ove godine očekujte veliku promjenu

Autor: Josipa Ban , 19. siječanj 2023. u 10:33
Foto: REUTERS

Deloitte u 22. izdanju ‘Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija’ objavio koje nas najznačajnije promjene čekaju u ovoj godini.

Tehnologija nije nikada brže mijenjala našu svakodnevicu, i privatnu i poslovnu, a brojne nas promjene čekaju i u ovoj godini.

”U 2023. predviđamo brzi napredak i implementaciju niza tehnologija koje pomažu poduzećima i potrošačima da učine više s manje resursa”, kaže Anamarija Mlinarić, voditeljica Deloitteova regionalnog sektora za tehnologiju u komentaru 22. izdanja “Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT)” te konzultantske kuće.

Deloitteovi stručnjaci predviđaju da će se najznačajnije promjene u ovoj godini odnositi na streaming uslugu, pristup podacima putem satelita, 5G tehnologiji te razvoju čipova.

Uskoro će doći i do promjene materijala u proizvodnji poluvodiča/Reuters

Promjene za korisnike
U Deloitteu predviđaju da bi se glavni streaming servisi, koji su prije bili bez oglasa, mogli odlučiti za pružanje usluge videa na zahtjev s oglašivačkim sadržajem, odnosno na AVOD opciju. Već do kraja ove godine, očekuju u Deloitteu, glavne će pretplatničke usluge videa na zahtjev pokrenuti nove usluge financirane oglasima, a do kraja 2024. polovica bi njih mogla pokrenuti i besplatnu TV uslugu streaminga s oglasima (FAST).

Ovo će donijeti značajne promjene za korisnike, jer kako predviđa Deloitte, do 2030. većina pretplata na online video usluge bi mogla djelomično ili u potpunosti biti financirana oglasima, pa prema tome besplatna za korisnike. Također, pružatelji se streaming usluga sve više okreću prenošenju sporta uživo kako bi privukli korisnike, pa se u tom segmentu mogu očekivati intenzivnije aktivnosti.

Tehnologija će, konkretnije umjetna inteligencija (AI), dovesti i do značajnih promjena u industriji čipova, ključnoj za razvoj svih tehnoloških proizvoda. Proizvođači čipova AI koriste, ističu u Deloitteu, kako bi ih dizajnirali brže, jeftinije i učinkovitije. Samo u ovoj godini vodeća svjetska poduzeća poluvodiča mogla bi potrošiti 300 milijuna dolara na AI alate.

Deloitte predviđa da će doći i do promjene materijala u proizvodnji poluvodiča (silicij će zamijeniti galijev nitrid i silicijev karbid) koji će razvoj čipova podići na novu razinu.

U Deloitteu ističu da bi se čipovi izrađeni od poluvodičkih materijala velike snage mogli prodati u ukupnoj vrijednosti od 3,3 milijarde američkih dolara u 2023. godini, što je povećanje od gotovo 40% u odnosu na 2022. godinu. Očekuje se da će se rast ovih vrsta čipova, zajednički poznatih kao energetski složeni poluvodiči, ubrzati na gotovo 60% u 2024., vjerojatno generirajući prihod veći od 5 milijardi dolara.

300

milijuna dolara utrošit će vodeća svjetska poduzeća poluvodiča na AI alate

Tisuće satelita
Do velikih će promjena doći i na tržištu širokopojasnog interneta zato što će se tvrtke natjecati u postavljanju širokopojasnih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO). Do kraja ove godine trebalo bi ih biti više od pet tisuća, predviđaju u Deloitteu.

”Ako svaka organizacija koja trenutno planira izgraditi LEO konstelaciju zaista u tome i uspije, sedam do deset konkurentskih mreža moglo bi biti operativno do 2030. godine, s ukupno 40 do 50 tisuća satelita koji poslužuju više od 10 milijuna krajnjih korisnika”, stoji u Deloitteovim predviđanjima.

No telekomunikacijski operateri, upozorava ova konzultantska tvrtka, moraju biti oprezni jer mnogo gušće orbitalno okruženje povećava rizik od sudara. Osim ovih ključnih u 2023. bit će i drugih noviteta. U Deloitteu predviđaju da će broj operatera mobilnih mreža koji ulažu u 5G samostalne mreže biti udvostručen do kraja 2023., na najmanje 200.

Predviđaju i rast od 25 posto u spajanjima i preuzimanjima u industriji videoigara dok bi prihodi industrije koja razvija virtualnu stvarnost u ovoj godini trebali porasti čak 50 posto, na sedam milijardi američkih dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close