Strani producenti u Rijeci žele graditi veliki studio za snimanje

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2021. u 08:26
FOTO: Pixabay

Nedavno je iskazan interes jedne češke producentske tvrtke koja već ima filmske studije, za razvojem projekta gradnje filmskoga studija s nizom pratećih javnih i edukativnih sadržaja upravo u Rijeci.

Zanimanje za našu zemlju u kinematografskom smislu započelo je nakon pokretanja projekta »Filming in Croatia« u 2012. godini na inicijativu Hrvoje Hribara koji je bio na čelu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a temelj i cilj toga projekta je privlačenje stranih, inozemnih ulaganja na temelju usluga naših filmaša, kao i na temelju lokacija koje Hrvatska nudi za snimanje. S obzirom na geografski položaj naše zemlje i njezine različite dijelove, zanimljivih lokacija zasigurno ne manjka. Štoviše, odabirom Hrvatske kao zemlje za snimanje i postavljanje filmskoga seta, osim što ulažu u našu zemlju, stranim se filmašima programom »Filming in Croatia« vraća 25 posto od iznosa ukupnih troškova u našoj zemlji, što je svakako isplativo.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović objasnio je za Novi list što je u Rijeci stranim filmašima toliko zanimljivo.

– Posljednjih godina Rijeka je svakako iznimno interesantna filmašima što pokazuje velik broj igranih i dokumentarnih filmova snimljenih na riječkim lokacijama, kao i reklama za mnoge velike međunarodne tvrtke. Uz to, produkcijske kuće vrlo su, prema povratnim informacijama koje dobivamo, zadovoljne logističkom podrškom koju dobivaju u Rijeci i na riječkome području od gradske uprave i drugih institucija s kojima surađuju te Kvarnerske filmske komisije. Na tom trendu nedavno je iskazan interes jedne češke producentske tvrtke koja već ima filmske studije, za razvojem projekta gradnje filmskoga studija s nizom pratećih javnih i edukativnih sadržaja upravo u Rijeci. Tvrtki su predstavljeni riječki lokaliteti koji imaju potencijal za razvoj takvoga sadržaja, kaže gradonačelnik Filipović.

Filipović ističe da su kao razlozi izbora Rijeke istaknute činjenice da grad ima vrlo raznovrsne lokalitete i eksterijere koji mogu zadovoljiti potrebe filmaša od srednjoeuropske arhitekture i mediteranskih ambijenata do industrijske baštine.

– Uz to, kao komparativna prednost Rijeke istaknuta je njezina iznimno dobra pozicija i prometna povezanost zračnim, kopnenim i morskim putem, kao i moguća suradnja s programima i studijima Sveučilišta u Rijeci iz područja filmske umjetnosti, likovnosti, dizajna i slično, rekao je riječki gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close