Strani mediji o Hrvatskoj na crvenim listama: “Austriji bi njezine odluke mogle doći na naplatu”

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2020. u 10:20
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Podsjećaju kako je Institut Robert Koch 20. kolovoza proglasio Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju rizičnim područjima.

Hrvatska na crvenim listama epidemiološki nesigurnih zemalja proteklih je dana bila tema mnogih medija u susjednim nam zemljama – što ne čudi, jer se Hrvatska ‘zacrvenjela’ u kolovozu, dakle, u glavnoj sezoni kada je u našoj zemlji još uvijek bio vrlo velik broj turista.

Primjerice Kvarner je skoro dosegao 100 posto lanjskih brojki. No, nepridržavanje mjera i rast broja zaraženih Covidom-19 dovelo je do reakcija zemalja iz kojih dolazi velik broj turista; Austrija i Slovenija cijelu su Hrvatsku stavile na crvenu listu, Njemačka je na crvenu listu stavila “samo” dvije dalmatinske županije s najvećim porastom novozaraženih… Sve zajedno rezultiralo je velikim povratkom turista kućama preko noći, gužvama na granicama, gužvama na aerodromima…

Ovih dana je, primjerice, predsjednik Nadzornog odbora i suvlasnik Valamara, najveće turističke grupacije u Hrvatskoj, Gustav Wurmböck, u austrijskom tjedniku Profil kritizirao odluku austrijske vlade, uz ostalo ističući kako hotelijere, a u vlasništvu ili pod upravljanjem Austrijanaca je petina kapaciteta u Hrvatskoj, nitko od austrijskih vlasti nije pitao kakva je situacija u hotelima i kampovima.

“A u Valamarovim objektima se nitko nije zarazio”, ukazao je hotelijer dodajući kako se u sektoru još ranije apeliralo da se reguliraju žarišta poput noćnih klubova.

Novi režim komentirao je i austrijski novinar Felix Haselsteiner u svojoj kolumni za njemački list Süddeutsche Zeitung, a koji je bio među turistima koji su se morali vratiti kućama zbog novih mjera. U članku ‘Virus u autu’ tako je postavio i pitanje je li potez Austrije bio potreban i hoće li se to osvetiti austrijskom premijeru Sebastianu Kurzu. Oštro je, naime, kritizirao politiku austrijskog premijera Sebastiana Kurza prema Hrvatskoj. Naime, Kurz je izjavio da virus u Austriju dolazi automobilom, sugerirajući kako je to zbog povratnika iz Hrvatske. Novinar je kazao kako austrijski premijer na ovaj način poriče stvarnost po kojoj je virus u Austriji još od ožujka i nema namjeru otići, naveo i kako je Hrvatska demonizirana kao party destinacija što nije istina, te da Austrijanci u Hrvatsku tradicionalno dolaze kampirati, prenosi Novi list.

Povratak virusa

“Hrvatska četvrtinu svog BDP-a dobiva od turizma i nisu si mogli priuštiti otkazivanje ljetne sezone te su se kao jedna od prvih zemalja Europe otvorili za turiste. S turistima se i virus vratio u Hrvatsku. Korona je, dakle, da nastavimo s Kurzovom metaforom, autom otputovala na ljetovanje pa se tako i vratila”, smatra novinar Süddeutschea Zeitunga te se pita: “Je li bilo potrebno baciti pod kotače članicu Europske unije koja ima povijesno dobre odnose s Austrijom?”. Autor također ističe kako bi bilo bolje da je Austrija, isto kao i Njemačka, stavila na crvenu listu određene regije što bi bilo pravo europsko rješenje, te da je u tom slučaju Austrija mogla imati presudnu ulogu u europskom odgovoru na pandemiju. Kolumnist njemačkog Süddeutsche Zeitunga smatra da bi ovo moglo doći na naplatu Austriji, jer, kaže, ne smije se zaboraviti da mnogi Hrvati zimi odlaze na skijanje upravo u njihovu zemlju. Tko zna hoće li sad.

Donio je i iskustva nekih gostiju koji su bili više nego zadovoljni pridržavanjem mjera u Hrvatskoj.

I njemački RTL je, primjerice, donio reportažu o iskustvima grupe njemačkih turista na povratku kućama. Podsjećaju kako je Institut Robert Koch 20. kolovoza proglasio Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju rizičnim područjima. No, turisti su rekli kako je Hrvatska “Idila bez tragova COVID pandemije”.

Svim je turistima, ipak, godišnji uništio naprasni i nenadani odlazak kući po naredbi više političke sile koji nikom nije dobro “sjeo”. Uz sve to, mnogi su turisti morali u samoizolaciju ili su se morali testirati na virus u posljednja 2 tjedna, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close