Strancima na meti prehrambene tvrtke, IT industrija i distributeri

Autor: Suzana Varošanec , 26. travanj 2017. u 08:02
Partner u Grant Thorntonu Marc Egger kažu da danas u RH već savjetuju gotovo 200 klijenata

Cijela regija morat će proći procese koji uključuju otvaranje prema novim izvorima financiranja.

Grant Thornton Hrvatska lani je ušao na domaće tržište, a član je globalne mreže Grant Thornton, sedme po veličini revizorske i savjetodavne tvrtke u svijetu, koja je u više od 130 zemalja u 2015. ostvarila 4,6 milijardi eura prihoda, od čega gotovo dvije milijarde eura od revizije.

Za globalnu umreženost i lokalne sposobnosti kao potvrda dolazi i informacija da su pred uspješnim završetkom pregovori stranih investitora iz redova private equity i mezzanine fondova, koji su zainteresirani za ulazak u nekoliko domaćih tvrtki s njihovim vlasnicima. 

Vlasnici se otvaraju
Posrijedi su poduzeća iz branše proizvodnje hrane i distribucije, logistike te IT-a, koji posredstvom ove globalne mreže traže kapital za ekspanziju i nova tržišta, a oni pak osluškuju interes međunarodnih investitora. Vlasnici se, kažu, otvaraju prema alternativnim izvorima financiranja, što je uz potragu za strateškim partnerstvom signal da kreće novi proces koji navodno cijela regija mora proći, dijelom uvjetovan i generacijskom smjenom poduzetnika.

U equity će fondovi ući kao neosiguran ulagač, pa stoga pod kontrolu stavljaju funkciju upravljanja, a donose i kompletni know how Generalno, pak, u pružanju savjetodavnih usluga na domaćem i regionalnim tržištima, prema riječima partnera Grant Thorntona Marca Eggera, danas u RH već savjetuju gotovo 200 klijenata, poglavito iz Austrije i Njemačke. U području revizije GFI, od burzovnih kompanija klijenti su im primjerice Bluesun Hotels & Resorts te JGL. Tim stručnjaka s više od 20 godina iskustva u pružanju savjetodavnih usluga na domaćem i regionalnim tržištima ima za cilj razviti Grant Thornton u vodeću konzultantsku tvrtku u regiji. 

Poticaj drugima
Stoga i kad je riječ o perspektivi za dodatne izvore financiranja, direktor za korporativne financije Dino Bendeković ističe njihovu važnost, tj. ako se te transakcije provedu, to će podići optimizam i donijeti ohrabrenje i za druga poduzeća s dobrim proizvodima i uslugama koja razmišljaju o sličnom potezu. Zaokret k novim financijskim polugama u situaciji kad usfali kapital za širenje i izlazak izvan okvira domaćeg tržišta, ubrzat će i kriza Agrokora, jer se širenje temeljeno na skupom zaduživanju pokazalo kao poguban model. Interes fondovske industrije za ulaganja raste u SME području, a 'injekcije' koje daju prosječno iznose od 5 do 8 milijuna eura. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

jednim udarcem preko Agrokora pobili sve muhe, sada ih samo treba pokupiti

Novi izvori financiranja ulaze u preživjele tvrtke koje su odoljele „pogubnom modelu zaduživanja“!!! Međutim, tko je bio izvor tog „pogubnog modela zaduživanja“ ako ne upravo njemačko-austrijsko-francusko-talijanske banke?????

New Report

Close