Stranci potrošili ukupno 475 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 04. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

U mandatu ove Vlade prvi turistički kvartal jači je za 178.000 dolazaka i 85 mil. eura prihoda.

Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju ove godine veći su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Hrvatske narodne banke. Tijekom siječnja, veljače i ožujka 2019. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 475 milijuna eura, ili za 25 milijuna eura više nego u istom razdoblju 2018. godine. To je više nego duplo manji rast u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kad je turizam utržio 54,3 milijuna više nego 2017., što se lani moglo zahvaliti ranom Uskrsu. Porast prihoda u ovogodišnjem prvom kvartalu odgovara i porastu broja dolazaka stranih turista od skoro 5 posto, dok je lanjski ožujak i uskrsni vikend u prvi kvartal 2018. donio 27 posto više turista.

Ministar turizma Gari Cappelli zadovoljan je rezultatima prvog kvartala.

 

5,4posto

porast je prihoda od stranaca u prvom tromjesečju

“Naša Vlada stavlja veliki naglasak na rast i razvoj kvalitete turizma, a značajni iskoraci najvidljiviji su kroz kontinuiran rast prihoda. U mandatu ove Vlade ostvareni prihodi koji se odnose na prvo tromjesečje narasli su za ukupno 23 posto. Dokaz je to i kako naša politika osnaživanja predsezone daje pozitivne rezultate ne samo u vidu turističkog prometa koji se u istom razdoblju povećao za 36 posto, već i turističke potrošnje”; kaže Cappelli.

Doduše, i dalje se radi o niskoj sezoni u kojoj se kontinuirano ostvaruje manje od pet posto ukupnog godišnjeg prihoda u turizmu.

U cijeloj 2018. godini je od stranih turista ostvareno nešto više od 10 milijardi eura prihoda, a u prvom tromjesečju 450,2 milijuna eura. Uoči mandata ove Vlade, u 2016. godini prvi kvartal je turizmu donio prihod od 390 milijuna eura, što je bilo 4,5 posto ukupnog godišnjeg turističkog prihoda od stranaca od 8,6 milijardi eura. U toj godini stranci su u prvom kvartalu ostvarili 448 tisuća dolazaka, za razliku od 626 tisuća dolazaka u prva tri mjeseca ove godine. Znači, u mandatu ove Vlade prvi turistički kvartal ojačao je za 178 tisuća dolazaka stranaca i 85 milijuna eura prihoda stranaca u tri godine.

Kakvi su fizički rezultati drugog kvartala, što će dati sliku ovogodišnje predsezone, još u nije poznato. Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo turizma te bi podatke trebalo objaviti u utorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close