Stožer predstavio sve detalje novih mjera, na snagu stupaju već od petka

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2021. u 11:18
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Stožer će i službeno predstaviti novo ublažavanje mjera, a koje se, među ostalim, odnosi na povećanje broja ljudi na svadbama na 100, otvaranjeu zatvorenih dijelova restorana, dulje radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata. Novost će biti i otvaranje sajmova na otvorenom. Ublažene mjere vrijedit će od petka.

Imamo 538 novih slučajeva, a preminula je 21 osoba. Aktivnih slučajeva je 3112, a 6830 osoba je testirano u posljednja 24 sata. Među preminulima dvije su osobe bez komordibiteta. Najmlađa preminula ima 50 godina s dijagnozama, rečeno je na konferenciji za novinare.

Promjene u odlukama su sljedeće. Nove mjere stupaju 28. svibnja na snagu.

Okupljanja – dozvoljeno je okupljanje više od 100 osoba na jednom mjestu. Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti.

Javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati do 23 sata.

Na pogrebima nema više ograničenja broja osoba, ali nema izražavanja sućuti.

Produženo je i radno vrijeme pekarnica, ugostiteljskih objekata i na obiteljskim gospodarstvima, do 23 sata, umjesto dosadašnjih 22.

Alkoholna pića se smiju prodavati od 6 do 23 sata.

Ukida se obustava organiziranja plesnih škola, te omogućuje održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima. Zabrana treninga ostaje i dalje za školske dvorane.

Osim toga, dopustit će im se uz stroge mjere usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama kao do sada. To su svi restorani, ali mogu biti i iz skupine barovi, pivnica, kavana i caffe bar ako ima minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica. Kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom. Razlog za ovu razliku je zbog toga što ugostiteljski objekti koji imaju min. tehničke uvjete za služenje toplih i hladnih jela moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološkog gledišta.

Obustava svadbenih svečanosti bi i dalje bila na snazi, ali bi se mogla održati uz najviše 120 uzvanika, a morala bi se prijaviti nadležnoj civilnoj službi i županijskoj zaštiti najkasnije pet dana prije početka, rekao je Božinović, dodavši da osobe moraju ili biti potpuno cijepljene ili imati negativan test ili preboljeti covid, a popis svih uzvanika uz imena i prezimena te OIB-e moraju biti dostavljeni civilnoj zaštiti.

Što se tiče putničkog prijevoza ukida se ograničenje od 40 posto mjesta za putnike. Obveza korištenja maski i dalje ostaje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close