Stožer: Od subote se u Hrvatskoj ukidaju gotovo sve mjere

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2022. u 11:27
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

S obzirom na novi popis stanovništva dosegli smo preko 70 posto cijepljenja za odraslu populaciju barem jednom dozom, što je dobro.

Stožer je na današnjoj press konferenciji objavio da se ukidaju gotovo sve mjere sutra u ponoć.

– Epidemiološka slika u Hrvatskoj je znatno povoljnija nego prošle godine. Zdravstveni sustav više nije opterećen kako je bio prije nekoliko mjeseci – rekao je na početku konferencije Davor Božinović.

Capak zadovoljan

Izražavam svoje zadovoljstvo i sreću što imamo mogućnost popustiti epidemiološke mjere.

– S obzirom na ovakve podatke, Stožer je već tjedan dana u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje. Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Obavezno će biti samo u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama – rekao je.

– Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni, a ne o nadziranju i sankcijama – rekao je.

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja se dolazi.

– Državljani trećih zemalja mogu doći uz Covid potvrdu. Što se tiče građana iz EU, njima više neće biti potrebne potvrde za ulazak u Hrvatsku – rekao je.

Ministar Vili Beroš rekao je kako su nove mjere odraz aktualnog trenutka

– U zdravstvenom sustavu i sustavu socijale, koji su najosjetljiviji, zadržat ćemo određeni oprez. Većina odluka Stožera, osim ove dvije, se ukidaju, međutim za ova dva sustava ćemo donijeti posebnu odluku koja se odnosi na funkcioniranje u zdravstvenom sustavu – rekao je.

– S obzirom na novi popis stanovništva dosegli smo preko 70 posto cijepljenja za odraslu populaciju barem jednom dozom, što je dobro. Isto tako treba tom postotku dodati sugrađane koji su stekli imunitet zbog preboljela – rekao je Beroš i dodao kako je i to bio jedan element za ovu odluku.

Odluke će biti objavljene u Narodnim novinama sutra i stupit će na snagu u subotu 9. travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close