Hrvatskoj nedostaje radnika za čak 28 zanimanja, ovo je jedno od rješenja

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2023. u 09:10
Foto: Pixabay

Jedno od rješenja je i prekvalifikacija.

Zbog kroničnog nedostatka radnika s potrebnim vještinama Europska komisija 2023. godinu proglasila je godinom vještina. Na području Dalmacije nedostaje cijeli spektar zanimanja: od građevinskih do turističkih. Jedno od rješenja je i prekvalifikacija, piše HRT.

Komižanka Irena Radić jedna je od 60-ak polaznica radionice lončarstva i keramike. Nakon 30 godina rada u trgovini odlučila se na drugačiji smjer.

“Radi se o prekvalifikaciji izrade suvenira za našu Komižu, danas je sve usmjereno prema digitalnoj vještinama, ali mislim da treba razvijati i ove vještine”, kaže.

“Javljaju nam se ljudi – neki zbog gušta, ali neki i zbog novih poslova. Nema pravila i muškarci i žene”, kaže voditeljica radionice lončarstva i keramike u Splitu Sandra Sumić.

Samo 37 posto odraslih redovito pohađa osposobljavanje. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji s Centrom Europa Direkt Split, kroz radionice i predavanja ukazuje na problem.

“Cijela Europa suočena je s nedostatkom radne snage i kod visoko kvalificiranih i kod nižih stručnih sprema. Tri četvrtine poslodavaca u EU prihvaća poteškoće u pronalaženju radne snage kako u Hrvatsko tako i Europi”, rekla je zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović.

“Nama nedostaje turističkih djelatnika, zdravstvenih i zbog toga smo otvorili u posljednje dvije godine smjerove za medicinske sestre i isto tako imamo i centar za kompetenciju”, rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

U 2021. nedostajalo je radnika u čak 28 zanimanja.

“To je cijeli spektar zanimanja od građevine, kadrova poput stolara, zidara, a s druge strane turistički djelatnici, kuhari, barmeni. Zato mi stalno i organiziramo prekvalifikacije i školovanja”, istaknuo je Marin Kanajet iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda u Splitu.

“Mi imamo ustanovu koje se bavi cjeloživotnim osposobljavanjem. Isto tako ćemo to pojačati i moramo naše ljude, ne samo mlade, već i starije školovati jer umjetna inteligencija preuzima poslove i zato se treba prekvalificirati za nešto drugo”, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Nedvojbeno, usavršavanje i prekvalifikacija velik su korak u poslovima diljem Europske unije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kak nikad ne fali rođaka, stranačkih grijača fotelji i prijatelja stranke… Samo se smijat i nek i dalje čmrlje po uredima glumeći da su naj napredniji oblik života… Samo se smijat… 👊😊❤️😊👊

New Report

Close